Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2015 06 16 /14:36

Europos Sąjunga planuoja surengti neeilinį viršūnių susitikimą dėl Graikijos krizės

Europos Sąjungos lyderiai svarsto galimybę ateinantį savaitgalį surengti neeilinį viršūnių susitikimą dėl Graikijos skolų krizės, bet šis sprendimas priklausys nuo ketvirtadienį prasidėsiančio euro zonos finansų ministrų susitikimo rezultatų, pranešė šaltiniai.
Užrašas Atėnuose
Užrašas Atėnuose / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Atėnai ir jos skolintojai – ES bei Tarptautinis valiutos fondas (TVF) – yra patekę į aklavietę, tardamiesi, kaip išgelbėti Graikiją nuo tikėtino bankroto šio mėnesio pabaigoje.

Vienas šaltinis sakė, kad nepaprastasis viršūnių susitikimas yra „galimas“, o jeigu būtų nuspręsta jį surengti, Europos lyderiai „tikriausiai“ susitiktų sekmadienį.

Kitas nurodė, kad galimybė surengti viršūnių susitikimą ateinantį savaitgalį „negali būti atmesta, bet viskas priklausys nuo Eurogrupės (susitikimo) rezultatų.“

Antrasis šaltinis pridūrė, kad „yra tik iškeltos tokios idėjos“, bet dar nebuvo jokių konkrečių planų. Įprastas 28 ES šalių lyderių susitikimas turėtų vykti Briuselyje birželio 25–26 dienomis.

Europos Vadovų Tarybos atstovas Prebenas Aamannas sakė, kad nėra jokių garantijų, kad Europos lyderiai imsis spręsti problemą, jeigu jos sprendinio neras finansų ministrai.

„Kitas ir, tikėkimės, lemiamas žingsnis bus Eurogrupės (susitikimas) ketvirtadienį“, – pažymėjo P.Aamannas.

Kol kas neaišku, ar ES viršūnių susitikime dalyvautų visų Bendrijos šalių, ar tik 19 euro zonos valstybių lyderiai, pridūrė šaltiniai.

V.Dombrovskis: nepasiekus susitarimo bus grįžtama į recesiją

Graikijai nepavykus susitarti su Europos Sąjunga (ES) dėl šalies skolų, ši valstybė gali vėl grįžti į recesiją, sako už eurą ir socialinį dialogą atsakingas eurokomisaras Valdis Dombovskis.

„Dėl derybų su Graikija manome, kad dabar iš tiesų reikia graikų politinės valios, kad būtų pasiektas galutinis susitarimas. (...) Per pastarąjį pusmetį į šalį grįžo finansinis nestabilumas ir dėl to sulėtėjo ekonomikos aktyvumas. Anksčiau prognozavome, kad šalies ekonomika augs 2,5 proc., tačiau naujausiose pavasario prognozėse jis sumažintas iki 0,5 procento. Jei šis neapibrėžtumas tęsis ir nebus pasiektas susitarimas, yra tikimybė, kad Graikija grįš į recesiją“, – antradienį žurnalistams sakė Lietuvoje viešintis V.Dombrovskis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdis Dombrovskis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Valdis Dombrovskis

Pasak jo, dėl šios priežasties labai svarbu, kad susitarimas būtų pasiektas.

„Programos priemonės yra lanksčios. Jei graikų atstovai turi problemų dėl tam tikrų priemonių, galima jas pakeisti kitomis priemonėmis. Tačiau labai svarbu, kad Graikijos pareigūnai komunikuotų ne tik tai, ko nenori daryti, bet ir tai, ką norėtų daryti vietoj to. EK savo ruožtu toliau mėgins pasiekti susitarimą su Graikija“, – kalbėjo EK pirmininko pavaduotojas.

V.Dombrovskio teigimu, šiuo metu EK nesvarsto kitų scenarijų kaip tik tą, pagal kurį Graikija lieka euro zonoje.

„Vis dėlto svarbu pažymėti, kad laikas greitai senka, programa buvo pratęsta iki birželio pabaigos, o dabar jau birželio vidurys. (...) Suprantama, kad kai kurios valstybės narės nerimauja, Euro grupėje diskutuojamos ir galimos mažiau priimtinų scenarijų pasekmės“, – teigė V.Dombrovskis.

Anksčiau patvirtinta 240 mlrd. eurų vertės Graikijos finansinio gelbėjimo programa nustos galioti birželio 30 dieną, o kad Atėnai gautų paskutinę išmoką, jie turi susitarti dėl reformų iki ketvirtadienio, kai pagalbos programoje svarbų vaidmenį atliekančių 19 euro zonos šalių finansų ministrai susitiks Liuksemburge.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius