-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 08 10 /15:03

Europos Sąjunga ragina Baltarusiją „tiksliai“ suskaičiuoti balsus

Europos Komisijos vadovė Ursula von der Leyen pirmadienį paragino Baltarusiją paskelbti tikslius prezidento rinkimų rezultatus, preliminariam balsų skaičiavimui parodžius, kad triuškinamai laimėjo autoritarinis lyderis Aleksandras Lukašenka.

„Baltarusijoje turi būti gerbiamos pagrindinės teisės, – per „Twitter“ parašė U.von der Leyen. – Raginu Baltarusijos valdžią užtikrinti, kad vakarykščių rinkimų balsai būtų tiksliai suskaičiuoti ir paskelbti.“

U.von der Leyen, vadovaujanti Europos Sąjungos vykdomosios valdžios institucijai, taip pat išsakė kritikos dėl griežtų milicijos veiksmų prieš opozicijos šalininkus, išėjusius į Minsko ir virtinės kitų šalies miestų gatves protestuoti, oficialiems preliminariems rezultatams parodžius, kad A.Lukašenka triuškinamai laimi rinkimus.

VIDEO: Po ginčytinų prezidento rinkimų Baltarusijoje įsižiebė protestai: žmonės reikalauja demokratijos

Baltarusijos centrinės rinkimų komisijos paskelbti preliminarūs duomenys rodo, kad ilgametis šalies lyderis A.Lukašenka užsitikrino šeštą kadenciją su 80,236 proc. balsų, tačiau opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

„Europoje nėra vietos taikių protestuotojų persekiojimui ir smurtinėms represijoms [prieš juos]", – pažymėjo U.von der Leyen.

Baltarusijos kaimynės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pasveikino A.Lukašenką su pergale rinkimuose, tačiau kelios ES narės pareiškė protestą dėl ginčijamų rinkimų, o Vokietijos vyriausybė išsakė „rimtų abejonių“ dėl balsavimo.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis gavo Lenkijos ministro pirmininko Mateuszo Morawieckio laišką, kuriame raginama sušaukti skubų Europos Sąjungos viršūnių susitikimą dėl padėties Baltarusijoje.

Visgi pirmiau ši krizė bus įtraukta į rugpjūčio gale Berlyne rengiamo ES šalių užsienio reikalų ministrų neoficialaus susitikimo darbotvarkę. Gali būti, kad šis klausimas atsidurs ir rugsėjį numatyto Bendrijos URM vadovų susitikimo darbotvarkėje.

Briuselis dar nepagrasino Baltarusijai naujomis sankcijomis, tačiau Bendrijos diplomatijos vadovas Josepas Borrellis bei kaimynystės ir plėtros eurokomisaras Oliveris Varhelyi pareiškė: „Toliau atidžiai stebėsime įvykius siekiant nustatyti, kaip toliau formuoti ES atsaką ir santykius su Baltarusija atsižvelgiant į besiklostančią situaciją.“

Daugiau naujienų apie Baltarusijos prezidento rinkimus skaitykite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius