Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 03 16 /14:36

Europos Sąjunga skuba patvirtinti susitarimą su Turkija dėl migrantų

Europos lyderiai ėmėsi skubių žingsnių, siekdami trečiadienį užsitikrinti palaikymą susitarimui su Turkija dėl migrantų ir mėgindami užglaistyti gilius nesutarimus tarp valstybių narių svarbaus viršūnių susitikimo su Ankara išvakarėse.
Ahmetas Davutoglu ir Donaldas Tuskas
Ahmetas Davutoglu ir Donaldas Tuskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį įspėjo, kad laukia sunkus darbas, siekiant baigti rengti susitarimą, Kiprui pagrasinus jį sužlugdyti dėl seniai besitęsiančių nesutarimų su Turkija.

D.Tuskas surengė derybas Nikosijoje, mėgindamas užsitikrinti Kipro pritarimą planui dėl pabėgėlių, kuris buvo giriamas kaip „proveržis“ Europos šalių pastangose suvaldyti pabėgėlių krizę.

Europos Sąjungos ir Turkijos lyderiai praėjusią savaitę sutarė dėl šio preliminaraus plano, kuriame numatyta, kad į Graikiją atvykstantys nauji migrantai bus grąžinami į Turkiją. Už kiekvieną į Turkiją grąžinamą pabėgėlį sirą ES turėtų priimti po vieną asmenį iš toje šalyje esančių pabėgėlių stovyklų.

Tačiau šis planas sulaukė nemenko pasipriešinimo, o Prancūzija ir Čekija įspėjo Turkiją nemėginti „šantažuoti Europos“.

Kipras dėl plano pareiškė rimtų abejonių, visų pirma todėl, kad jo sena priešininkė Turkija viliasi, kad šis susitarimas paspartins šalies stojimo į ES procesą ir supaprastins vizų reikalavimus Turkijos piliečiams, vykstantiems į ES Šengeno zoną.

Aukščiausi Jungtinių Tautų pabėgėlių ir žmogaus teisių pareigūnai taip pat pareiškė rimtų abejonių, ar toks planas būtų teisėtas.

D.Tuskas pripažino, kad tai yra problema. Pasak jo, yra „nelengva užduotis“ paversti šiuos pasiūlymus teisiškai pagrįstais ir priimtinais visoms 28-ioms Bendrijos narėms.

„Aišku, dar reikia atlikti daug sunkaus darbo, – sakė ES prezidentas po skrydžio į Ankarą, pridūręs, kad yra „sąrašas problemų“, kurias reikia išspręsti prieš ketvirtadienį ir penktadienį vyksiančias derybas.

Be to, prieglobsčio ieškotojai nebus masiškai grąžinami į Turkiją pagal susitarimą.

„Negali būti jokių visuotinių grąžinimų“, – Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas sakė per spaudos konferenciją viršūnių susitikimo išvakarėse.

Prieš šį viršūnių susitikimą Kipro prezidentas susitiks su Europos Komisijos, kuri yra aukščiausia ES vykdomosios valdžios institucija, pirmininku. Europos Komisija taip pat paskelbs pranešimą su plano dėl migrantų detalėmis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, kuri yra viena uoliausių šio plano šalininkių, taip pat pristatys savo poziciją Bundestage.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius