Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos Sąjungos ministrai nervinasi dėl senkančio laiko „Brexit“ susitarimui

Europos Sąjungos ministrai penktadienį susitiko aptarti nuomonių skirtumų su Didžiąja Britanija „Brexit“ derybose, Vokietijos pasiuntiniui pripažinus, kad jis nervinasi dėl senkančio laiko.
Londone pritarta svarbiam „Brexit“ teisės aktui
Europos Sąjungos ministrai nervinasi dėl senkančio laiko „Brexit“ susitarimui / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

ES „Brexit“ derybininkas Michelis Barnier turi informuoti ministrus apie savo derybas su naujuoju britų kolega Dominicu Raabu, su kuriuo pirmą kartą susitiko ketvirtadienį.

D.Raabas britų „Brexit“ sekretoriaus darbą perėmė ministrės pirmininkės Theresos May vyriausybėje kilus maištui prieš „Brexit“ gaires. Nesutarimai Londone ir lėtas derybų tempas daugeliui Europoje kelia nerimą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

„Laikas senka. Laikrodis tiksi. Štai kodėl truputį nervinuosi“, – atvykęs į susitikimą Briuselyje sakė Vokietijos Europos reikalų ministras Michaelis Rothas.

Britanija iš bloko turi išstoti kovo 30 dieną, bet Londonas ir Briuselis susitarimą nori pasiekti iki spalio pabaigos, kad parlamentai turėtų pakankamai laiko jam pritarti.

Europos Komisija ketvirtadienį paskelbė dokumentą, kuriuo 27 liekančios bloko narės ir verslas raginami „intensyvinti pasirengimą“ visokiems scenarijams, įskaitant sutarties nebuvimą.

Komisija perspėjo dėl sutrikimų, įskaitant verslo tiekimo grandinių sutrikimus.

2016 metų birželį britai nubalsavo už išstojimą iš ES, bet derybos buvo pradėtos tik po metų ir nuolat stringa.

D.Raabas ketvirtadienį Briuselyje sakė, kad nori „intensyvinti, įkaitinti“ derybas dėl „Brexit“.

„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas
„Scanpix“/AP nuotr./Dominicas Raabas

Pagal Th.May gaires Britanija prašytų ES laisvosios prekybos zonos prekėms per „palengvintus muitų susitarimus“ ir „bendras nuostatas“.

ES ministrai sveikino kai kurias – bet ne visas – šių gairių dalis.

Pagrindinis jų susirūpinimą keliantis klausimas yra pažangos nebuvimas dėl sienos tarp ES narės Airijos ir Šiaurės Airijos.

ES mano, jog ten neturėtų būti „griežtos sienos“ – pavyzdžiui, muitinės patikrinimų – kad būtų išsaugoti airių taikos proceso pasiekimai.

„Sprendimo (dėl Airijos) dar neturime, – žurnalistams sakė Liuksemburgo ministras Jeanas Asselbornas. – O jei negalėsime rasti sprendimo, nežinau, kaip pasiekti „Brexit“ tikslą.“

Ketvirtadienį stovėdamas šalia D.Raabo, M.Barnier sakė, kad liko tik 13 mėnesių savaičių išstojimo susitarimui galutinai parengti.

„Skubiai reikia susitarti dėl teisiškai veikiančio atsarginio varianto Airijai ir Šiaurės Airijai. Mums reikia draudimo nuo bet kokių oro sąlygų politikos“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius