Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Europos spauda: „Brexit“ kursto nacionalizmą ir žymi akistatą su istorija

Europos spauda šeštadienį skelbė niūrius pranešimus apie Britanijos surengto referendumo, kuriame buvo nubalsuota už šalies pasitraukimą iš Europos Sąjungos („Brexit“), galimus padarinius, perspėdama, kad šis žingsnis bus labai parankus nacionalistams, ir ragindama Bendrijos lyderius deramai atremti šios „akistatos su istorija“ iššūkį.
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę
Pasitraukimo iš ES šalininkai švenčia pergalę / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nyderlandų dienraštis „AD Haagsche Courant“ paskelbė karikatūrą, panašią į Edvardo Muncho paveikslą „Šauksmas“ (Skrik), kurioje Vokietijos, Olandijos ir Britanijos lyderiai pavaizduoti klykiantys iš siaubo, susiėmę rankomis už galvos.

„Vadinti tai katastrofa nėra spalvų sutirštinimas“, – savo vedamajame rašo Ispanijos dienraštis „El Pais“, komentuodamas britų apsisprendimą palikti ES per ketvirtadienį vykusį referendumą.

Laikraštis ragino ES šalis siūlyti savo piliečiams „idėjas, planus, realią lyderystę“, pabrėždamas, kad tik tokiu būdu ES „gali būti išgelbėta iš pavojingos bedugnės, kurią ji pasiekė“.

„Juoda diena Europai – OUTch (angl. going out – išeiti; ouch – ai, skauda)!“ – skelbė Vokietijos dienraštis „Bild“, o Ispanijos „El Mundo“ paskelbė karikatūrą, kuriame grupės „The Beatles“ nariai pavaizduoti žengiantys per Abei Roudo gatvę prarajos link.

„Brexit“ šokas sukels didžiulių geopolitinių padarinių, – rašoma italų dienraščio „Corriere della Sera“. – Europos projektas nebebus toks pats, o Europos vaidmuo pasaulyje neišvengiamai bus performuotas.“

„Corriere“ Britanijos referendumo rezultatą laiko „smūgiu Europai“, žyminčiu optimizmo ir bendradarbiavimo laikotarpį Europos istorijoje, prasidėjusį po Berlyno sienos griūties.

„Europa yra bendri namai, kurie dabar dega“, – rašo Prancūzijos kairiosios pakraipos dienraščio „Liberation“ vyriausiasis redaktorius Laurent'as Joffrinas. – Jos lyderiai dalyvauja akistatoje su istorija.“

Pasak jo, britai balsavo savo piniginėmis, o jų jaučiamas nepasitenkinimas yra išplitęs visoje ES.

„Šio balsavimo demografija nepalieka jokių abejonių: juo neturtingesnis ir vyresnis esate Didžiojoje Britanijoje, juo labiau atmetate Europos projektą, – aiškino L.Joffrinas. – Darbininkai visame žemyne juo nebetiki. Jie gręžiasi į savo nacionalinę tapatybę kaip į vienintelę patikimą apsaugą nuo globalizacijos ekscesų.“

Vokietijos savaitraštis „Die Welt“ priekaištavo šalies kanclerei Angelai Merkel, sakydamas, kad ji prisidėjo kurstant prieš imigrantus nukreiptas nuotaikas.

„Ji prie to reikšmingai prisidėjo, kai viena vykdė savo pabėgėlių politiką“, – pažymėjo leidinys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius