-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EVA tikrina „Pfizer/BioNtech“ ir „Moderna“ vakcinų ryšį su retų kraujo krešulių susidarymu

Europos Sąjungos farmacijos priežiūros agentūra penktadienį pranešė tikrinanti, ar „Pfizer/BioNtech“ ir „Moderna“ vakcinos gali būti susijusios su retais kraujo krešulių susidarymo atvejais, nors kol kas jokių indikacijų nėra.
Vakcinavimas
Vakcinavimas / Kauno miesto savivaldybės nuotr.

Praėjusį mėnesį Europos vaistų agentūra (EVA) susiejo dvi kitas Europos Sąjungoje patvirtintas vakcinas – „AstraZeneca“ ir „Johnson & Johnson“ („J&J“) – su retai pasitaikančiu, bet kartais mirtinu krešulių susidarymu.

Vis dėlto agentūra pabrėžė, kad kad vakcinų teikiami privalumai kovojant su COVID-19 gerokai nusveria riziką.

EVA saugumo komitetas „atidžiai stebi, ar vakcinos iRNR (informacinės RNR) pagrindu taip pat gali būti susijusios su retais neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejais“.

„Peržiūrėjęs pranešimus apie įtartinus šalutinius poveikius komitetas kol kas laikosi nuomonės, kad šiame etape pavojaus signalo dėl iRNR vakcinų nėra“, – nurodė Amsterdame įsikūrusi agentūra.

JAV farmacijos milžinės „Pfizer“ ir jos Vokietijos partnerės „BioNTech“ bei JAV įsikūrusios farmacijos bendrovės „Moderna“ vakcinos yra sukurtos pagal iRNR technologiją, kai pasinaudojant informacine ribonukleino rūgštimi (iRNR) į organizmą nunešama genetinė medžiaga, priverčianti žmogaus ląsteles gaminti viruso baltymą. Imuninė sistema, reaguodama į šį susirgimo nesukeliantį baltymą, įsimena šį antigeną ir tampa pasirengusi sparčiau atakuoti, jei susidurtų su naujuoju koronavirusu.

Iki šiol tarp paskiepytųjų iRNR vakcinomis buvo registruoti vos keli neįprastų kraujo krešulių su trombocitų kiekio sumažėjimu atvejai.

Atsižvelgiant į tai, kad jomis buvo paskiepyta milijonai žmonių, „šie skaičiai yra ypatingai maži ir jų registruota mažiau nei tarp nevakcinuotų žmonių“, nurodė EVA.

„Be to, atrodo, kad šie atvejai neatspindi specifinio klinikinio modelio, pastebėto su „Vaxzevria“ ir „Janssen“ vakcinomis“, – sakoma pranešime, kuriame minimi rinkoje naudojami „AstraZeneca“ ir „J&J“ vakcinų pavadinimai.

„Apskritai, dabartiniai duomenys nerodo priežastinio ryšio“, – teigė vaistų priežiūros tarnyba.

EVA taip pat paskelbė pradėjusi analizuoti Britanijoje ir JAV sukurto preparato COVID-19 pacientų gydymui duomenis, nors spręsti apie produktų riziką ir naudą dar anksti.

EVA pradėjo bendrovių „GlaxoSmithKline“ ir „Vir Biotechnology“ sukurto monokloninio antikūno sotrovimabo išsamų vertinimą.

Sotrovimabas yra monokloninis antikūnas, kuris prisijungia prie koronaviruso smaigalio baltymo, sumažindamas jo gebėjimą patekti į organizmo ląsteles.

Išsamus vertinimas yra būtinas siekiant pagreitinta tvarka gauti leidimą naudoti šį preparatą ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius