-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

EŽTT: Turkija 2016 metais pažeidė žurnalistų teises

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį išaiškino, kad Turkija 2016 metais pažeidė žodžio laisvę, kai neteisėtai suėmė dešimt vyriausybę kritikuojančio opozicijos dienraščio „Cumhuriyet“ žurnalistų ir vadovų . Visi dešimt vieno seniausių Turkijos dienraščių darbuotojų buvo suimti po virtinės straipsnių ir pranešimų socialiniuose tinkluose, kuriuose kritikavo vyriausybės politiką.
Turkijos vėliava
Turkijos vėliava / „Scanpix“/AP nuotr.

Suimtieji buvo apkaltinti skleidę propagandą ir talkinę „teroristinėms organizacijoms“, įskaitant Kurdistano darbininkų partiją (PKK), kurią Ankara ir jos sąjungininkės vakaruose yra įtraukusios į teroristinių organizacijų sąrašą.

Dienraščio darbuotojai buvo suimti praėjus vos keliems mėnesiams po nepavykusio perversmo prieš prezidentą Recepą Tayyipą Erdoganą, po kurio prasidėjo valdžios susidorojimas su opozicija.

Sulaikyti žurnalistai ne kartą teikė prašymus dėl paleidimo į laisvę, tačiau Turkijos teismai visus juos atmetė.

Vienas iš žurnalistų buvo suimtas 16 mėnesių, kitas – daugiau nei 14 mėnesių, trečias – beveik devynis mėnesius, o likę – daugiau nei septynis mėnesius, pabrėžė EŽTT.

„Nacionalinių teismų sprendimai, leidžiantys pareiškėjų pirminį ir ikiteisminį kardomąjį kalinimą, buvo pagrįsti paprasčiausiais įtarimais, neturėjusiais pakankamo pagrindo“, – nusprendė teisėjai.

Teismas išaiškino, kad sulaikytieji naudojosi savo teise į žodžio laisvę, nepalaikė ir negynė smurto, ir nesama jokių įrodymų, kad jie būtų siekę prisidėti prie kokios nors teroristinės grupės tikslų įgyvendinimo.

Septyni teisėjai, tarp kurių buvo vienas Turkijos atstovas, vienbalsiai nusprendė, jog Ankara pažeidė pareiškėjų grupės teisę į laisvę ir saugumą, kuriuos užtikrina Europos žmogaus teisių konvencija, o taip pat jų teisę į kalbos laisvę.

Du iš sulaikytų žurnalistų pareiškė, kad šios teismo nutarties nepakanka.

„Aš laukiu atsiprašymo“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė buvęs dienraščio karikatūrininkas Musa Kartas.

Tame pačiame socialiniame tinkle buvęs dienraščio žurnalistas Muratas Sabuncu parašė, kad „mūsų pareiga – reikalauti laisvės ne tik mums, bet visiems, kas patyrė neteisingumą“.

Teismo sprendimu Turkija kiekvienam iš pareiškėjų turės sumokėti po 16 tūkst. eurų žalai atlyginti.

Turkija yra laikoma viena pasaulio šalių, kur žurnalistai įkalinami dažniausiai.

Nevyriausybinės organizacijos „Žurnalistai be sienų“ (RSF) paskelbtame žiniasklaidos laisvės indekse Turkija užima 154-ją vietą iš 180 šalių.

Būdama Europos Tarybos narė Turkija priklauso vienai pagrindinių žmogaus teises žemyne ginančių institucijų – EŽTT – jurisdikcijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius