Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2018 05 14 /19:20

F.Mogherini: ES ragina pademonstruoti didžiausią savitvardą dėl įvykių Gazoje

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini pirmadienį paragino visas šalis pademonstruoti „didžiausią savitvardą“, kai per protestus prieš JAV ambasados Jeruzalėje atidarymą buvo nukauti mažiausiai 37 palestiniečiai.
Federica Mogherini
Federica Mogherini: ES ragina pademonstruoti didžiausią savitvardą dėl įvykių Gazoje / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Dešimtys palestiniečių, įskaitant vaikus, buvo nukauti ir dar šimtai sužeisti nuo Izraelio ugnies per protestą prie Gazos užtvaros šiandien. Tikimės, kad visi pademonstruos didžiausią savitvardą, siekiant išvengti daugiau netekčių“, – sakoma F.Mogherini pareiškime.

„Izraelis privalo gerbti teisę dalyvauti taikiuose protestuose ir laikytis jėgos panaudojimo taisyklių. „Hamas“ ir demonstracijų Gazoje vadovai turi užtikrinti, kad jie (protestai) vyktų griežtai be jokio smurto ir nebūtų naudojamos kitiems tikslams“, – nurodoma jame.

Buvusi Italijos užsienio reikalų ministrė F.Mogherini paragino abi šalis grįžti prie derybų stalo ir patikino, kad Europos Komisija ir toliau yra pasiryžusi atlikti savo vaidmenį, siekiant taikos regione.

Ji perspėjo, kad „bet koks tolesnis šios jau ir taip labai įtemptos ir sudėtingos padėties eskalavimas sukels dar daugiau neapsakomų kančių abiems tautoms ir dar labiau atitolins taikos ir saugumo perspektyvą“.

ES nėra vieninga dėl to, kaip turėtų reaguoti į JAV prezidento Donaldo Trumpo sprendimą perkelti JAV ambasadą iš Tel Avivo į Jeruzalę.

Čekija, Vengrija ir Rumunija neseniai blokavo ES pareiškimą, smerkiantį šį JAV sprendimą, savaitgalį pranešė Čekijos prezidento Milošo Zemano atstovas spaudai.

JK ragina laikytis santūrumo

Jungtinės Karalystės (JK) premjerės Theresos May atstovas pirmadienį paragino laikytis „rimties ir santūrumo“ Gazos Ruože, kur anksčiau šiandien vyko kruvini palestiniečių ir Izraelio pajėgų susirėmimai.

Užsienio reikalų jaunesnysis ministras Alistairis Burtas taip pat išreiškė susirūpinimą, kad taikiais protestais naudojasi ekstremistai, bei pridūrė: „Raginu susilaikyti nuo šaudymo tikrais šoviniais.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May
AFP/„Scanpix“ nuotr./Theresa May

Premjerės atstovas sakė: „Esame sunerimę dėl pranešimų apie smurtą ir žūtis Gazos Ruože. Raginame (laikytis) rimties ir santūrumo bei vengti veiksmų, kenkiančių pastangoms (įvesti) taiką.“

„Premjerė aiškiai išdėstė savo pažiūras gruodį, kad nesutinkame su sprendimu (perkelti JAV ambasadą). Manome, tai nepadeda taikos regione perspektyvų atžvilgiu“, – pridūrė A.Burtas.

A.Burtas: „Premjerė aiškiai išdėstė savo pažiūras gruodį, kad nesutinkame su sprendimu (perkelti JAV ambasadą). Manome, tai nepadeda taikos regione perspektyvų atžvilgiu“

T.May atstovas pakartojo Britanijos įsipareigojimą siekti dviejų valstybių sprendimo tarp izraeliečių ir palestiniečių dėl Jeruzalės kaip bendros sostinės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius