Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinų gynybos sekretorius ragina persvarstyti gynybos sutartį su JAV

Dešimtmečių senumo gynybos sutartį tarp JAV ir Filipinų reikia peržiūrėti, nes antraip Manila gali būti įtraukta į karą su Kinija, antradienį pareiškė filipiniečių gynybos sekretorius.
Delfinas Lorenzana
Delfinas Lorenzana ragina persvarstyti gynybos sutartį su JAV / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Toks Delfino Lorenzanos komentaras pasirodė keturios dienos po to, kai JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad Vašingtonas įsikištų, jei ginčijamoje Pietų Kinijos jūroje įvyktų koks nors ginkluotas Filipinų pajėgų ar laivų užpuolimas.

„Man kelia nerimą ne garantijų trūkumas,... (o) įtraukimas į karą, kurio nesiekiame ir nenorime“, – sakoma D.Lorenzanos pareiškime.

„Scanpix“/AP nuotr./Filipinų kariai
„Scanpix“/AP nuotr./Filipinų kariai

Filipinų pareigūnai užsiminė, kad 1951 metų abipusės gynybos sutartis su JAV gali nebūti taikoma šiame strateginės reikšmės vandens kelyje, nes Vašingtonas netrukdė Kinijai statyti dirbtinių salų virš rifų, į kuriuos pretenzijas reiškia Filipinai ir kitos kaimyninės šalys.

JAV nurodo, kad nepalaiko jokios šalies ginče dėl Pietų Kinijos jūros, į kurią pretenzijas reiškia Pekinas, Manila, Brunėjus, Malaizija, Taivanas ir Vietnamas. Tačiau Vašingtonas siuntė laivus netoli kinų pastatytų salų laisvai laivybai užtikrinti.

M.Pompeo penktadienį sakė, kad Kinijos veiksmai šiame vandens kelyje, kuriuo per metus praplukdoma trilijonų dolerių (eurų) vertės prekių, kelia pavojų ir JAV, ir Filipinams. JAV valstybės sekretorius žadėjo išlaikyti šį vandens kelią atvirą.

Tačiau D.Lorenzana nurodė, kad dėl šių karinio jūrų laivyno manevrų Filipinai pagal minimą sutartį gali būti automatiškai įtraukti į ginkluotą konfliktą.

Dėl „visai kitokios“ dabartinės saugumo aplinkos „būtina peržiūrėti sutartį“, pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius