Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Filipinų prezidentas žada neperduoti R. Duterte TBT dėl vykdyto karo su narkotikais

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) pirmadienį sakė, kad neperduos savo pirmtako Rodrigo Duterte (Rodrigo Dutertės) Tarptautiniam baudžiamajam teismui (TBT), tiriančiam jo kruviną karą su narkotikais.
TED ALJIBE / AFP
TED ALJIBE / AFP

„Mes nepripažįstame orderio, kurį jie mums atsiųs“, – sakė F. Marcosas forume su Filipinų užsienio korespondentų asociacija.

Per buvusio prezidento R. Duterte 2016 metais pradėtą ir valdant F. Marcosui tęsiamą kampaniją prieš narkotikus Filipinuose žuvo tūkstančiai žmonių.

R. Duterte 2019 metais išvedė Filipinus iš TBT, šiam Hagoje įsikūrusiam tribunolui pradėjus tirti įtariamus žmogaus teisių pažeidimus per jo karą su narkotikais.

F. Marcosas ne kartą atmetė galimybę vėl prisijungti prie TBT.

TBT oficialų tyrimą dėl R. Duterte kampanijos pradėjo 2021 metų rugsėjį, bet po dviejų mėnesių jį sustabdė Manilai paskelbus, kad ji peržiūri kelis šimtus bylų, susijusių su operacijomis prieš narkotikus ir nulėmusių žmonių žūtis nuo policininkų, samdomų žudikų ir savigynos būrių narių rankos.

Tuometinis TBT vyriausiasis prokuroras 2022-ųjų birželį paprašė atnaujinti tyrimą ir prašymas buvo patenkintas 2023 metų sausio pabaigoje. Manila netrukus apskundė šį sprendimą, bet pralaimėjo.

Valdant R. Duterte per operacijas prieš narkotikus žuvo daugiau kaip 6 tūkst. žmonių, rodo Filipinų paskelbti oficialūs duomenys. TBT prokurorai mano, kad šis skaičius yra 12–30 tūkstančių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius