Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Filipinuose ir Australijoje protestuotojai ragino imtis veiksmų prieš klimato šiltėjimą

Tūkstančiai žmonių šeštadienį išėjo į Manilos ir Brisbano gatves, prasidedant šio savaitgalio tarptautiniam demonstracijų maratonui, kurio dalyviai reikalaus, kad per JT klimato konferenciją ateinančią savaitę Paryžiuje lyderiai susitartų dėl konkrečių priemonių, turinčių sulėtinti pasaulinį atšilimą.
Protesto Maniloje dalyviai
Protesto Maniloje dalyviai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Dvasininkai, studentai ir aktyvistai žygiavo Filipinų sostinėje, reikalaudami sumažinti atmosferos taršą šiltnamio efektą sukeliančiomis dujomis, kad būtų sulėtinti klimato pokyčiai, kurie, kaip manoma, skatina formuotis smarkius taifūnus ir kitus ekstremalius meteorologinius reiškinius, smarkiai niokojančius šią šalį.

Eitynės, kuriose, pasak policijos, dalyvavo per 2,5 tūkst. žmonių, tikriausiai tęsis visą dieną. Panašių demonstracijų taip pat planuojama surengti kitose Filipinų vietose.

Filipinai laikomi viena labiausiai klimato pokyčių pažeidžiamų šalių.

Užrašai ant demonstrantų plakatų skelbė „Apsaugokit mūsų bendrus namus“ ir „Klimato teisingumas“.

„Norime pasiųsti žinią pasauliui, ypač klimato derybose dalyvaujantiems pasaulio lyderiams, kad pasakytume, jog mūsų išgyvenimas yra nediskutuotinas“, – sakė Azijos žmonių judėjimo dėl skolų ir plėtros atstovė Denise Fontanilla.

Apie 150 valstybių ir vyriausybių vadovų susirinks Paryžiuje sugriežtinto saugumo sąlygomis, praėjus dviem savaitėms po didžiausių Prancūzijoje teroro atakų, ir pirmadienį pradės nekantriai laukiamą JT konferenciją, per kurią bus siekiama pasirašyti sutartį, pagal kurią 195 valstybės įsipareigotų imtis klimato pokyčius švelninančių veiksmų nuo 2020 metų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Žemės valanda“ Filipinuose
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Žemės valanda“ Filipinuose

Australijoje, kur savaitgalio eitynių maratoną pradėjo demonstracija Melburne, apie 5 000 žmonių susirinko šiaurės rytiniame Brisbano mieste į eitynes, kurioms vadovauja aborigenų ir Ramiojo vandenyno salų atstovai bei jaunimo organizacijos.

„Einame kartu, nes žinome, ką reiškia saugoti savo šalį“, – sakė klimato problemomis besirūpinančio čiabuvių jaunimo tinklo atstovė Larissa Baldwin.

Ramiojo vandenyno salos yra itin pažeidžiamos šiltėjančio klimato padarinių, ypač kylančio vandenynų lygio.

Ramiojo vandenyno salos yra itin pažeidžiamos šiltėjančio klimato padarinių, ypač kylančio vandenynų lygio.

„Šie žmonės pasisako už teisingą perėjimą prie atsinaujinančių šaltinių energetikos“, – L.Baldwin sakė naujienų agentūrai AFP.

Žaliųjų partijos senatorė Larissa Waters sakė, kad Melburne į gatves išėjo dešimtys tūkstančių žmonių, pabrėždama, kad toks aktyvus dalyvavimas atspindi tvirtą nepritarimą vyriausybės planams labiau naudoti gausius Australijos akmens anglies išteklius.

„Jie nenori daugiau anglių kasyklų; jie nenori didelio masto miškų kirtimo – jie iš tikrųjų nori aplinkos apsaugos ir darbo vietų, susijusių su perėjimu prie švarios energijos“, – L.Waters sakė nacionalinei televizijai.

JT agentūra nurodė, kad preliminarūs duomenys rodo, jog pasaulinė vidutinė paviršiaus temperatūra šiemet tikriausiai pasieks „simbolinę ir reikšmingą gairę“ – kai klimatas taps 1 laipsniu Celsijaus šiltesnis negu XIX amžiaus viduryje.

Paryžiuje vyksiančioje konferencijoje dalyvaus apie 40 tūkst. žmonių, tarp jų 10 tūkst. delegatų iš 195 šalių, taip pat žurnalistų, stebėtojų, mokslininkų, parodų dalyvių ir lankytojų.

Dvylikos dienų JT konferencijos tikslas – pasirašyti naują tarptautinę sutartį dėl veiksmų, turinčių pasaulio klimato šiltėjimą apriboti iki 2 laipsnių Celsijaus, lyginant su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius