Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Filipinus valdys Azijos Hitleriu vadinamas Rodrigo Duterte

Būsimasis Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte šalies žmogžudysčių sostinę Davao pavertė vienu saugiausių miestų pasaulyje. Tačiau dėl itin prieštaringų metodų šis audringas politikas, kuris nuolat ragina žudyti nusikaltėlius be teismo, jau vadinamas Azijos Adolfu Hitleriu, o kritikai baiminasi, kad Filipinams gresia diktatūra, skelbia „News.com.au“.
Rodrigo Duterte
Rodrigo Duterte / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

R.Duterte garsiai sako dalykus, apie kuriuos vieni tik tyliai galvoja, o kiti... tiesiog taip negalvoja.

Davao meras, pirmadienį beveik neabejotinai didžiule persvara laimėjęs Filipinų prezidento rinkimus, žada išžudyti 100 tūkst. nusikaltėlių, ragina pamiršti žmogaus teises ir drąsiai save vadina teroristu.

Visa tai Davao gyventojai girdi jau nuo 1988 metų, kai R.Duterte buvo pirmąkart išrinktas šio pietinio miesto meru. Kas dabar laukia visų Filipinų?

Dabartinį prezidentą išvadino kalės vaiku

71 metų R.Duterte užhipnotizavo milijonus filipiniečių necenzūrine leksika nuspalvintomis tiradomis, kuriose žadėjo šiurkščius, bet greitus sprendimus dviem šalį krečiančioms rykštėms – nusikalstamumui ir skurdui.

Jis taip pat vaizduoja save kaip ryžtingą ir stiprų lyderį, pajėgų išspręsti virtinę kitų gilių šalies visuomenės problemų.

VIDEO: Davao gyventojai šlovina būsimąjį Filipinų lyderį Rodrigo Duterte

Per kampanijos renginius R.Duterte kėlė įtūžį kritikams, bet žavėjo savo gerbėjus keiksmažodžiais papildytais pažadais nužudyti dešimtis tūkstančių nusikaltėlių, nepaisyti žmogaus teises užtikrinančių įstatymų ir atleisti save nuo atsakomybės už masines žudynes.

Kadenciją baigiantis Filipinų prezidentas Benigno Aquino įspėjo, kad R.Duterte gali įvesti šalyje diktatūrą.

„Pamirškite įstatymus dėl žmogaus teisių. Darysiu tai, ką dariau būdamas meras. Jūs, narkotikų stumdytojai ir veltėdžiai, jūs geriau traukitės. Nes aš jus nužudysiu. Aš išmesiu jus visus į Manilos įlanką ir pamaitinsiu žuvis“, – per paskutinį rinkimų kampanijos renginį griaudėjo R.Duterte.

Tai dar ne viskas. Jis net paskelbė, kad numos ranka į demokratines normas, jei pamatys, kad jos trukdo spręsti Filipinus apėmusias problemas.

Nenuostabu, kad kadenciją baigiantis Filipinų prezidentas Benigno Aquino įspėjo, jog R.Duterte gali įvesti šalyje diktatūrą.

Kai Davao merą B.Aquino palygino su A.Hitleriu, pastarasis atšovė: „Tu esi kalės vaikas“.

Netrukdė „Davao mirties būriui“

R.Duterte vadinamas „Baudėju“. Taip vadinamas populiaraus komikso personažas, kuris vienas pats stoja į kovą su organizuotu nusikalstamumu, – jis žudo, grobia ir kankina nusikaltėlius.

Davao, trečiojo pagal dydį Filipinų miesto, meras, pernai išrinktas septintai kadencijai, tokią pravardę gavo būtent dėl to, kad šiame mieste su nusikaltėliais elgėsi taip, kaip „Baudėjas“.

Per pastaruosius 26 metus R.Duterte Filipinų žmogžudysčių sostinę pavertė miestu, kurį turistinės organizacijos dabar vadina „pačiu saugiausiu miestu Pietryčių Azijoje“.

O prie to prisidėjo vadinamasis „Davao mirties būrys“ – savanorių entuziastų būrys, gaudantis narkotikų prekeivius, vagis ir gaujų narius. Manoma, kad būtent ši gauja nužudė per 700 žmonių, Davao dingusių 2005-2008 metais.

Nors R.Duterte niekada viešai neparėmė gaujos veiklos, vieši jo komentarai apie būtinybę negailestingai išvalyti gatves rodo, kad smurtinius metodus jis laimina.

Davao R.Duterte taip mėgstamas, kad maždaug prieš dvejus metus miestiečiai ėmė raginti jį kandidatuoti į visų Filipinų vadovo postą.

2012 metais R.Duterte paskelbė apie 120 tūkst. JAV dolerių atlygį tam, kas jam atneš įtariamo nusikaltėlių gaujos lyderio galvą. Jis pasiūlė papildomus 40 tūkst. dolerių, jei „man galvą atneš dėžėje su ledu, kad ji taip nesmirdėtų“.

„Pripažįstu, kad esu teroristas, bet aš terorizuoju tik nusikaltėlius. Kviečiu visus pagrobėjus ir narkotikų prekeivius atvykti į Davao, kad galėčiau juos pribaigti“, – dar 2003 metais kalbėjo būsimasis Filipinų prezidentas.

Davao R.Duterte taip mėgstamas, kad maždaug prieš dvejus metus miestiečiai ėmė raginti jį kandidatuoti į visų Filipinų vadovo postą. Dabar jų noras išsipildys.

Netašytos kalbos

Per rinkimų kampaniją R.Duterte dominavo vietos žiniasklaidoje ir teikė peno tarptautinės žiniasklaidos antraštėms dėl savo nepaliaujančiu šiurkščių pareiškimų. Kandidatas netgi popiežių yra išvadinęs „kekšės sūnumi“.

Jis tai pat ne kartą yra gyręsis savo meilės nuotykiais.

Tarptautiniai diplomatiniai sluoksniai baisėjosi jo R.Duterte juokeliais, kad jis pats būtų norėjęs išprievartauti „dailią“ australę misionierę, kuri buvo nužudyta 1989 metais kilus riaušėms viename Filipinų kalėjime.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte

R.Duterte įtūžo dėl reakcijos į jo kalbas apie išprievartavimą, įskaitant JAV ir Australijos ambasadorių atsiliepimus, tvirtindamas, kad jo žodžiai buvo ištraukti iš konteksto.

Antradienį R.Duterte pareiškė, kad tie diplomatai patys turės stengtis pataisyti ryšius su juo. Be to, jis užsiminė esantis pasiruošęs surengti tiesiogines derybas su Kinija dėl ginčijamų teritorijų Pietų Kinijos jūroje.

Vis dėlto analitikai prognozuoja, kad R.Duterte sušvelnins savo kurstančią retoriką ir tikriausiai neišpildys savo pažadų organizuoti įtariamų nusikaltėlių masinio naikinimo akciją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte itin populiarus Davao mieste
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Rodrigo Duterte itin populiarus Davao mieste

„Žudyti be teismo ir užmiršti žmogaus teises – jis negali to daryti, nes tai sukurtų didesnį nestabilumą ir chaosą, kuriam jis nori užkirsti kelią“, – naujienų agentūrai AFP sakė Earlas Parreno, Maniloje įsikūrusios Politikos ir ekonomikos reformų instituto analitikas.

„Per šią kampaniją jis tik vaidino. Jis sutirštindavo spalvas, kad paskleistų savo žinią“, – tvirtino ekspertas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius