Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
01 21 /16:09

Ukrainos karinės žvalgybos vadas K.Budanovas prabilo, kas laukia rusų, ir ar tiki J.Prigožino mirtimi

Į Ukrainos karinės žvalgybos vadovo, generolo leitenanto Kyrylo Budanovo, kabinetą nepatenka jokia šviesa. Sienos įtvirtintos, langai apsaugoti smėlio maišais, o užuolaidos užtrauktos.
Kyrylo Budanovas
Kyrylo Budanovas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Kai 38 metų K.Budanovas atvyko duoti interviu laikraščiui „Financial Times“ ir įėjo pro duris, papuoštas religine ikona, jis iš karto įsakė padėjėjui išjungti šviesą. „Man patinka tamsa“, – sakė jis.

Būdamas Gynybos ministerijos žvalgybos padalinio (GUR) vadovas, K.Budanovas vadovauja slaptam Ukrainos karui su Rusija ir tapo viena iš labiausiai liaupsinamų Kyjivo kovotojų figūrų. Išgyvenęs 10 pasikėsinimų nužudyti, jis daugiau ar mažiau nuolat gyvena šiame biure sostinės pakraštyje, kur ant sienų kabo patriotinis menas ir karo atminimo daiktai, o jo augintinė varlė Petro plaukioja šalia rašomojo stalo esančiame akvariume.

„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas
„Reuters“/„Scanpix“/Ukrainos gynybos žvalgybos vadovas Kyrylo Budanovas

K.Budanovo užduotis – rengti atakas už priešo linijos Rusijos okupuotoje teritorijoje ir pačioje Rusijoje. Tačiau žvalgybos vadovas retai prisiima nuopelnus už jas, todėl Maskva ir likęs pasaulis spėlioja apie jo direktorato galias.

Paskutiniai jo departamento žygdarbiai šią savaitę: dronai nuskrido iki pat Sankt Peterburgo ir smogė naftos terminalui, taip pat taikėsi į parako gamyklą ir naftos sandėlį Briansko srityje, į šiaurę nuo Ukrainos sienos.

Ši įžūli taktika kartais erzina Ukrainos rėmėjus iš Vakarų; kai kurie baiminasi, kad ji išprovokuos brutalų ir galbūt net branduolinį Rusijos prezidento Vladimiro Putino atsaką. Žvalgybos vadovo tokie nuogąstavimai nejaudina ir jis žada toliau veikti giliai Rusijos viduje, kad sabotuotų V.Putino karo mašiną.

Planuoja tęsti atakas Rusijoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius