Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FTB surado sukčiavimu kaltinamą milijardierių Stanfordą Virdžinijoje

JAV teisėsaugos pareigūnai Teksaso milijardierių Alleną Stanfordą ketvirtadienį surado Virdžinijoje, Frederiksbergo rajone, ir pareiškė jam ieškinį, kuriuo jis kaltinamas sukčiavimu dėl 8 mlrd. dolerių (22 mlrd. litų).
Allenas Stanfordas
Allenas Stanfordas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

FTB atstovas Richardas Kolko sakė, kad FTB veikė paprašius JAV Vertybinių popierių ir biržų komisijai (SEC) ir kad A.Stanfordas nebuvo areštuotas. Daugiau detalių FTB beveik nepateikia.

Dėl 58 metų magnato, kuris turi prabangių namų Jungtinėse Valstijose ir Karibuose, buvimo vietos buvo intensyviai spėliojama nuo pat to laiko, kai jis neatsakė į antradienį Teksase pateiktus civilinius kaltinimus.

A.Stanfordą, du jo kolegas ir tris jo kompanijas SEC kaltina sukčiavimu dideliu mastu. JAV federaliniai agentai šią savaitę atliko kratas „Stanford Group“ biuruose Majamyje, Hjustone ir kituose JAV miestuose.

Jau penkios Lotynų Amerikos šalys ėmėsi veiksmų prieš A.Stanfordo kompanijas, o britų Kovos su rimtu sukčiavimu biuras aiškinasi galimas sąsajas su Jungtine Karalyste.

SEC kaltinimų šiam ekstravagantiškam, ūsus auginančiam finansininkui ir sporto rėmėjui netikėtos pasekmės nusirito toli už JAV sienų – tyrimai vyksta nuo Hjustono iki Antigvos ir Karakaso.

Jau penkios Lotynų Amerikos šalys ėmėsi veiksmų prieš A.Stanfordo kompanijas, o britų Kovos su rimtu sukčiavimu biuras (SFO) aiškinasi galimas sąsajas su Jungtine Karalyste, nes žiniasklaida pranešė, kad A.Stanfordo buhalterijos auditas buvo atliekamas Didžiojoje Britanijoje.

SEC antradienį pateiktame civiliniame ieškinyje kaltina A.Stanfordą tuo, kad jis iš savo padalinio Antigvoje – „Stanford International Bank Ltd“ (SIB) – apgavikiškai pardavė 8 mlrd. dolerių (22 mlrd. litų) vertės indėlių sertifikatų su neįmanomai didelėmis palūkanomis. Schema driekėsi nuo Teksaso iki Karibų.

Šis skandalas, kylantis po to, kai buvo pranešta apie įtariamą Volstrito veterano Bernardo Madoffo sukčiavimą dėl 50 mlrd. dolerių (136 mlrd. litų), vėl išgąsdino tarptautinius investuotojus ir smarkiai padidino visuomenės nepasitikėjimą investiciniais planais.

Venesuelos sostinėje Karakase socialistų prezidento Hugo Chavezo vyriausybė perėmė „Stanford Bank Venezuela“ – vieno mažiausių šalies komercinių bankų – kontrolę, kad užkirstų kelią masiškam indėlių atsiėmimui internetu po SEC pateiktų kaltinimų sukčiavimu.

Kita Andų valstybė – Ekvadoras – paskelbė, kad perima du A.Stanfordo kompanijų padalinius – brokerio įmonę ir patikos firmą. „Įsikišime, kad apsaugotume investuotojų interesus“, – sakė Kito vertybinių popierių biržos valstybės kontrolierius Santiago Noboa.

Meksikos bankininkystės kontrolės įstaiga tiria vietos A.Stanfordo banko padalinio veiklą dėl galimų bankininkystės įstatymų pareiškimų.

Peru vertybinių popierių kontrolierius sustabdė padalinio šioje šalyje veiklą.

„ABC News“ trečiadienį pranešė, kad federaliniai pareigūnai tiria, ar A.Stanfordas dalyvavo plaunant Meksikos narkotikų kartelio pinigus, tačiau JAV Narkotikų kontrolės administracija (DEA) nurodė, kad šiuo metu tokio tyrimo nevykdo.

Antigvos ir Barbudos finansų ir ekonomikos ministras Errolas Cortas trečiadienį vakare sakė, kad ši Karibų valstybė stengiasi apsaugoti savo bankininkystės sistemą nuo potencialiai niokojamo Jungtinėse Valstijose pateiktų kaltinimų A.Stanfordui poveikio.

A.Stanfordas yra svarbiausias Antigvos ir Barbudos privatus investuotojas ir darbdavys.

A..Stanfordo asmeninį turtą žurnalas „Forbes“ pernai įvertino 2,2 mlrd. dolerių. Jis turi JAV ir Antigvos pilietybes, yra skyręs milijonus dolerių JAV politikams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius