TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
04 19 /15:45

G-7 pasmerkė Kinijos įmonių karinę pagalbą Rusijai

Didžiojo septyneto (G-7) užsienio reikalų ministrai penktadienį išreiškė susirūpinimą dėl dvejopo naudojimo medžiagų ir ginklų komponentų, kuriuos Kinijos įmonės tiekia Rusijai ir kuriuos Maskva naudoja karinėms reikmėms, perdavimo.
HANDOUT / AFP
HANDOUT / AFP

Susitikime Italijoje JAV valstybės sekretorius Antony Blinkenas (Entonis Blinkenas) paragino kolegas Europoje didinti spaudimą Pekinui, kurį Vašingtonas kaltina padedant Rusijos „ambicingiausiai gynybos plėtrai nuo sovietinių laikų“.

„Reiškiame savo didelį susirūpinimą dvejopos paskirties medžiagų ir ginklų komponentų, kuriuos Rusija naudoja savo karinei gamybai didinti, perdavimais į Rusiją iš kompanijų Kinijos Liaudies Respublikoje“, – sakoma G-7 ministrų baigiamajame pareiškime po derybų Kaprio saloje.

„Tai leidžia Rusijai atkurti ir atgaivinti savo gynybos pramonės bazę, keliančią grėsmę tiek Ukrainai, tiek tarptautinei taikai ir saugumui“, – teigiama G-7 baigiamajame pareiškime.

„Kinija turėtų užtikrinti, kad ši parama liautųsi, nes tai (Kinijos parama) tik prailgins šį konfliktą ir padidins Rusijos savo kaimynėms keliamą grėsmę“, – sakoma jame.

JAV valstybės sekretorius A. Blinkenas penktadienį per spaudos konferenciją irgi teigė, kad Kinija netiesiogiai skatina karą Ukrainoje, tiekdama Rusijai komponentus, kuriuos ši naudoja savo karinei veiklai.

„Kalbant apie Rusijos gynybos pramonės bazę, šiuo metu prie jos labiausiai prisideda Kinija“, – sakė jis žurnalistams po G-7 ministrų susitikimo Kapryje ir pridūrė, kad tai „leidžia Rusijai tęsti agresiją prieš Ukrainą“.

Be Jungtinių Valstijų, G-7 taip pat priklauso Kanada, Jungtinė Karalystė, Prancūzija, Vokietija, Japonija ir šiemet pirmininkaujanti Italija.

Vašingtonas yra nubrėžęs „raudoną liniją“ Pekinui: netiekti ginklų Rusijai, skirtų naudoti jos kare Ukrainoje. Kol kas nebuvo pateikta įrodymų, kad ši linija būtų peržengta.

Tačiau JAV vis dažniau smerkia, Vašingtono žodžiais, Kinijos užkulisinę paramą Maskvai.

Vienas JAV aukšto rango pareigūnas praėjusią savaitę sakė, kad Kinija padeda Rusijai vykdyti „ambicingiausią gynybos plėtrą nuo sovietinių laikų ir greičiau, nei manėme šio konflikto [Ukrainoje] pradžioje“.

Pristatydami JAV išvadas pareigūnai sakė, kad Kinija padeda Rusijai virtinėje sričių, įskaitant bendrą dronų gamybą, kosmose dislokuojamus pajėgumus ir eksportą, būtiną balistinėms raketoms gaminti.

Kinija yra vienas pagrindinių veiksnių, padedančių atgaivinti Rusijos gynybos pramonės bazę, kuri prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą patyrė didelių sunkumų, žurnalistams sakė vienas su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs aukšto rango JAV pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius