-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G-7 vadovai paragino Rusiją paleisti suimtus Ukrainos jūrininkus

Didžiojo septyneto (G-7) šalys penktadienį pavadino Rusijos sprendimą perimti prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų trys ukrainiečių laivus nepagrįstu, pareikalavo paleisti 24 suimtus jūrininkus ir pabrėžė, kad ši konfrontacija „pavojingai padidino įtampą“.
Incidentas Kerčės sąsiauryje
Incidentas Kerčės sąsiauryje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Didžiosios Britanijos, Kanados, Prancūzijos, Vokietijos, Italijos, Japonijos, JAV ir ES diplomatijos vadovai paragino Rusiją „paleisti sulaikytas įgulas ir laivus bei susilaikyti nuo trukdymo teisėtai plaukioti Kerčės sąsiauriu“.

G-7 šiuo metu pirmininkaujanti Kanada išplatintino bendrą pareiškimą, kuriame ministrai išreiškė „itin didelį susirūpinimą“ ir perspėjo, kad incidentas „pavojingai padidino įtampą“ regione.

VIDEO: Krymo teismas leido sulaikyti ukrainiečių jūreivius – trys jų spaudimu priversti duoti melagingus parodymus

„Nėra jokio pateisinimo Rusijos karinės jėgos panaudojimui prie ukrainiečių laivus ir šių laivų įgulas“, – teigiama komunikate.

Trečiadienį Ukraina 30-čiai dienų įvedė karo padėtį 10-yje savo regionų prie Rusijos, Juodosios jūros ir Azovo jūros po sekmadienį Kerčės sąsiauryje įvykusio pirmosios tiesioginės konfrontacijos tarp Kijevo ir Maskvos nuo 2014-ųjų, kai Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą.

Tais pačiais metais Ukrainos rytuose įsiplieskė jau 10 tūkst. žmonių gyvybių pareikalavęs ginkluotas konfliktas tarp vyriausybės ir Rusijos remiamų separatistų.

Anot jūrininkų advokato, dviems mėnesiams šiuos kariškius įkalinusi Rusija perkėlė juos iš Krymo į Maskvą.

Septynios labiausiai išsivysčiusios šalys paragino „elgtis santūriai, gerbti tarptautinę teisę ir užkirsti kelią bet kokiam tolesniam eskalavimui“.

Tuo pat metu G-7 dar kartą patvirtino, kad „nepripažįsta ir niekada nepripažins Rusijos įvykdytos neteisėtos Krymo pusiasalio aneksijos“ bei vėl išreiškė „tvirtą paramą Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius