Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Floydą nužudęs policininkas vis tiek galėtų gauti daugiau nei 1 mln. išmokų išėjęs į pensiją

Buvęs Mineapolio policijos pareigūnas Derekas Chauvinas per savo pensijos metus galėtų gauti daugiau nei 1 mln. JAV išmokų, net jei jis ir būtų nuteistas už George'o Floydo nužudymą.
Derekas Chauvinas
Derekas Chauvinas / „Scanpix“/AP nuotr.

D.Chauvino veiksmai, kuomet jis beveik devynias minutes keliu spaudė kaklą ant žemės paguldytam ir antrankiais surakintam G.Floydui, kol šis liovėsi judėti ir kvėpuoti, užtraukė JAV visuomenės pyktį ir sukėlė didžiulius protestus prieš rasizmą ir policijos brutalumą.

Pareigūnas buvo greitai atleistas iš skyriaus, kur dirbo nuo 2001 metų, o galiausiai buvo oficialiai pareikšti kaltinimai dėl antrojo ir trečiojo laipsnio nužudymo, taip pat dėl nužudymo iš neatsargumo.

Tačiau D.Chauvinas vis dar gali gauti pensiją, kurią iš dalies finansuoja mokesčių mokėtojai. Nors dalies Valstijų įstatymai leidžia atimti pensijos išmokas iš pareigūno, jei šis būna nuteistas už nusikaltimą susijusį su darbu, tačiau Minesotoje taip nėra.

AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės
AFP/„Scanpix“ nuotr./D.Chauvinas keliu spaudžia G.Floydo kaklą prie žemės

Į pensiją išėjusius Minesotos valstybinių įstaigų darbuotojus ginanti asociacija patvirtino CNN, kad D.Chauvinas galės kreiptis dėl išmokų sulaukęs 50 metų. Tiesa, nebuvo patikslinta, į kokią tiksliai sumą jis galės pretenduoti. D.Chauvino advokatas atsisakė pateikti komentarą.

Už pensijos planus atsakingi valdininkai teigia, kad net atleisti darbuotojai vis tiek pretenduoja į išmokas ateityje, nebent jie nuspręstų jų atsisakyti. Tačiau tuomet atgautų visas įmokas, padarytas dirbant.

„Nei mūsų valdyba, nei darbuotojai negali savo nuožiūra didinti, mažinti, atsakyti ar atšaukti išmokų“, – teigė atstovė. „Bet kokie dabartinio įstatymo pakeitimai turėtų būti daromi teisėkūros proceso metu.“

Remiantis CNN analize, D.Chauvinas, tikėtina, galės gauti metines išmokas, siekiančias 50 tūkst. JAV dolerių ar daugiau, jei jis nuspręstų jas gauti sulaukęs 55 metų. Išmokos per 30 metų gali siekti iki 1,5 mln. JAV dolerių ir daugiau, neįskaitant pragyvenimo išlaidų padidėjimo. Be to, metinės D.Chauvino išmokos gali būti dar didesnės, jei ankstesniais metais jis gaudavo didelius viršvalandžius.

Du kiti pareigūnai, kuriems taip pat pateikti kaltinimai, buvo naujokai, tačiau trečiasis taip pat galėtų gauti pensijos išmokas, kurios priklauso nuo jo išdirbto laiko. Mineapolio mero kanceliarija, Policijos departamentas ir vietos policijos sąjunga neatsakė į CNN prašymus komentuoti.

VIDEO: Į amžinąją kelionę palydėtas George'as Floydas: minios nuklojo žemę gėlėmis

Birželio pradžioje D.Chauvinui Henepino apylinkės teismo teisėjas paskelbė, kad kaltinamasis gali būti paleistas už 1 mln. dolerių užstatą su kai kuriomis sąlygomis arba už 1,25 mln. dolerių (1,11 mln. eurų) užstatą – be jokių išankstinių sąlygų.

Teisėjo nustatytos paleidimo sąlygos – kad D.Chauvinas atiduotų savo turimus šaunamuosius ginklus, nedirbtų teisėsaugos arba apsaugos struktūrose ir nemėgintų užmegzti kokio nors ryšio su G. Floydo šeima.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius