TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 04 08

G.Kasparovas: „Ukrainos vėliava Sevastopolyje bus Rusijos išsilaisvinimo iš V.Putino fašizmo akimirka“

Rusija pralaimės karą, kurį pradėjo Ukrainoje, žlugs Vladimiro Putino režimas, o Rusijos visuomenė, skatinama ekonominių poreikių, ims dairytis į Europą – tokį ateities paveikslą brėžia rusų opozicijos aktyvistas ir šachmatų didmeistris Garis Kasparovas. „Ukrainos vėliava Sevastopolyje bus Rusijos išsilaisvinimo iš V.Putino fašizmo akimirka“, – interviu internetiniam TVNET leidiniui „Klik“ apie Krymo išlaisvinimą sako G.Kasparovas.
Garis Kasparovas
Garis Kasparovas / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Kaip įsivaizduojate „laisvą Rusiją“? Be abejo, be V.Putino. Tačiau ar, atsižvelgiant į tai, kas per pastaruosius du dešimtmečius nutiko Rusijos politinei sistemai, manote, kad yra čia galimybė atsirasti demokratinei politikai?

– Visada yra tokia galimybė. Visada yra galimybė rinktis. Nėra jokios garantijos, kad po V.Putino Rusija taps demokratine valstybe. Bet kol V.Putinas bus valdžioje, Rusija pasmerkta tęsti agresyvią fašistinę politiką. Todėl Ukrainos pergalė yra būtina bet kokių pokyčių Rusijoje sąlyga. Mes sakome, kad Ukrainos vėliava Sevastopolyje bus ta akimirka, kai prasidės Rusijos išsivadavimas iš V.Putino fašizmo.

„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas
„Reuters“/„Scanpix“/Rusijos lyderis Vladimiras Putinas

Manau, kad V.Putino režimo žlugimas neišvengiamas, nes kiekvienai diktatūrai reikia mitologijos, o Krymas yra V.Putino mitologijos ramstis. Kai jis grįš į Ukrainos sudėtį, V.Putinas nebeturės teisėto pagrindo likti valdžioje. Dėl to daugelio rusų sąmonėje įvyks dramatiškų pokyčių, kai jie supras, kad karas pralaimėtas ir imperijos dienos baigėsi. Tačiau kas bus toliau, yra didelis klausimas.

Prieš kelis mėnesius kartu su Michailu Chodorkovskiu žurnale „Foreign Affairs“ paskelbėme straipsnį, kuriame kalbėjome apie ateities scenarijus, kaip Rusija iš imperialistinės valstybės galėtų virsti nacionaline valstybe. Daug kas mus kritikuoja dėl naivumo, nes manome, kad Rusija gali išsivaduoti iš dabartinės padėties, kuri yra siaubinga, iš visuomenės, kuri apskritai nesimpatizuoja demokratijai, ir kitų iššūkių, turinčių gilias šaknis Rusijos istorijoje. Nors ir žinome apie šias kliūtis, bet tai nereiškia, kad neturėtume pabandyti. „Galimybė“ reiškia, kad darome viską, ką galime, kad tai įvyktų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius