Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

G.Nausėda po dienos darbų Varšuvoje: „Jaučiu, kad viskas keičiasi į gera“

Antradienį po pietų su Lenkijos Seimo ir Senato pirmininkais, premjeru Mateuszu Morawieckiu ir parlamentaru Jaroslawu Kaczynskiu, kuris vadinamas pilkuoju kardinolu ir tikruoju šalies lyderiu, susitikęs Lietuvos prezidentas Gitanas Nausėda pareiškė, kad dvišaliai santykiai iš tiesų turėtų būti vadinami strategine partneryste.
Gitanas Nausėda
Gitanas Nausėda / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Nežinau, ar tas žodis (strateginė, – red.) ką nors naujo suteiktų, nes iš esmės visi tie klausimai, apie kuriuos šiandien kalbėjome, ir yra strateginė partnerystė“, – antradienio vakarą sakė G.Nausėda.

G.Nausėda Lietuvos žurnalistams teigė, kad visuose susitikimuose, „tik galbūt nevienodu intensyvumu“, buvo kalbama apie energetinį saugumą, energetikos jungtis, gynybos politiką ir jos koordinavimą, JAV karius Lenkijoje.

Gerintų santykius su Minsku – jei įmanoma

„Mes tai (papildomų JAV karių dislokavimą Lenkijoje, – red.) vertiname kaip didžiulę Lenkijos sėkmę ir tikimės, kad ji sutiks šia sėkme pasidalinti ir su mumis“, – kalbėjo prezidentas, kurio dar laukė susitikimas su Lenkijos lietuvių bendruomene.

G.Nausėda sakė leidęs sau pajuokauti, esą Abiejų Tautų Respublika žlugo dėl to, kad nebuvo geros infrastruktūros, energetikos jungčių ir aiškios gynybos koncepcijos.

G.Nausėda: „Iš esmės visi tie klausimai, apie kuriuos šiandien kalbėjome, ir yra strateginė partnerystė.“

„Šiuo atveju kaip tik ir kalbame apie tai, kas, mano nuomone, savo turiniu ir yra strateginė partnerystė, o jei ji nebuvo visiškai artikuliuotai įvardinta, na, gal netyčia bediskutuodami pamiršome“, – tvirtino prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, jam kalbantis su J.Kaczynskiu, kurį jis pavadino „legendiniu politiku“, ypač daug dėmesio buvo skiriama santykiams su Rusija ir Baltarusija.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Jaroslawas Kaczynskis

„Juos (Lenkiją, – red.) tai tikrai labai domina. Visų pirma, domina mūsų požiūris į santykius su Baltarusija. Manau, kad tikrai supratome vienas kitą labai gerai“, – teigė prezidentas.

Anksčiau antradienį G.Nausėda teigė pakvietęs Lenkijos prezidentą Andrzejų Dudą į šių metų rudenį numatytą 1863–1864 m. sukilimo vadų Zigmanto Sierakausko ir Konstantino Kalinausko palaikų, kurie buvo rasti ir identifikuoti Gedimino kalne, perlaidojimo ceremoniją.

Prezidentas teigė į iškilmes kviesiantis ir Baltarusijos atstovų – kokio rango? Ir galbūt jis žada keisti iki šiol vykdytą iš esmės izoliacinę politiką Minsko atžvilgiu?

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos pasienyje dygstanti nesaugi Astravo atominė elektrinė
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos pasienyje dygstanti nesaugi Astravo atominė elektrinė

„Nepasakysiu nieko naujo. Esu įsitikinęs, kad mes neturime pirkti elektros iš nesaugiai pastatytos Astravo atominės elektrinės – tai yra grėsmė mūsų žmonėms, mūsų saugumui.

Bet jeigu įmanoma pagerinti santykius esant šitam veiksniui, aš esu pasirengęs tai daryti“, – tvirtino G.Nausėda, dėl kvietimų konkretiems Baltarusijos atstovams dar spręsiantis.

U.von der Leyen tinka Lietuvai

G.Nausėda teigė, kad su J.Kaczynskiu prisiminė eksprezidento Valdo Adamkaus „labai intensyvius“ santykius su Smolenske per aviakatastrofą 2010 metais žuvusiu buvusiu Lenkijos prezidentu Lechu Kaczynskiu.

„Su šypsena jam pasakiau, kad galėsiu naudotis Valdo Adamkaus patarimais, nes gali atsitikti taip, jog tapsiu jo kaimynu ir galėsiu nesunkiai perėjęs per gatvę gauti patarimų“, – sakė Lietuvos prezidentas.

Beje, kaip tik per G.Nausėdos susitikimą su M.Morawieckiu Europos Parlamente per plauką – devyniais balsais – buvo patvirtinta vokietės Ursulos von der Leyen kandidatūra į Europos Komisijos pirmininkes.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ursula von der Leyen

G.Nausėda pakartojo manantis, kad Lietuvai ši pareigūnė yra geras variantas.

„Ji yra žmogus, kuris yra susipažinęs su regiono situacija, kuris turi savo požiūrį į Rusiją, į gynybos politikos prioritetą.

Manau, jog šie rinkimai parodė, kad institucinės krizės išvengta, kad sprendimai nenusikelia į neapibrėžtą ateitį ir kad netrukus bus galima prisėsti prie rimtesnių klausimų“, – teigė G.Nausėda.

Su naująja EK pirmininke prezidentas gali susitikti rugpjūčio viduryje, kai planuojamas vizitas į Vokietiją. Tiesa, dar neaišku, ar ten įvyks susitikimas būtent su U.von der Leyen, bet tai tikėtina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius