Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 09 06 /15:35

Galingas uraganas Irma pasiekė Barbudos salą Karibų regione, smogė Šv. Bartolomėjaus ir Šv. Martyno saloms

Galingas uraganas Irma ankstų trečiadienį pasiekė Karibų regione esančią Barbudos salą, atnešdamas ten smarkų vėją bei grasindamas sukelti didžiulių potvynių.
14781895_ml
Galingas uraganas Irma pasiekė Barbudos salą Karibų regione / 123rf.com nuotr.

Aukščiausios – penktos – kategorijos audra pasiekė sausumą ties Barbudos sala, kuri priklauso dviejose salose įsikūrusiai Antigvos ir Barbudos valstybei, apie 6 val. Grinvičo (9 val. Lietuvos) laiku. Uragano atnešto vėjo gūsiai siekė 295 km per val. greitį, informavo Majamyje įsikūręs Nacionalinis uraganų centras (NHC).

Irma slenka šiaurės vakarų kryptimi Mergelių Salų bei Puerto Riko link, o vandens lygis ten gali būti iki šešių metrų didesnis, nei įprasta, nurodė NHC. Šias vietoves audra turėtų pasiekti vėliau šiandien.

Antradienį NHC nurodė, kad kol ši audra buvo Atlanto vandenyne ir slinko Karibų regiono link, tai buvo smarkiausias uraganas, užfiksuotas šiame vandenyne.

Besiartinant audrai gyventojai pildė maisto atsargas bei ieškojo saugių vietų pasislėpti nuo uragano, o iki pat Floridos buvo evakuojamos turistų mėgstamos vietovės.

VIDEO: Uraganas Irma Mergelių salose

Manoma, kad Irma siautės kelias dienas.

Neseniai Teksasą ir Luizianą nusiaubė 4-os kategorijos uraganas Harvey.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas Floridoje, Puerto Rike bei JAV Mergelių Salose paskelbė nepaprastąją padėtį ir įpareigojo federalines institucijas padėti vietos pareigūnams.

Interaktyvų žemėlapį, leidžiantį sekti uraganą, rasite čia.

VIDEO: Prie Karibų salų artėja uraganas Irma: žadamos 12 metrų aukščio bangos ir smarkūs potvyniai

Smogė dviem saloms

Uraganas Irma trečiadienį smogė Karibų regione esančioms Šv. Bartolomėjaus bei Šv. Martyno saloms ir sukėlė jose smarkių potvynių, informavo Prancūzijos meteorologijos biuras.

Pasak meteorologų, pakrantes „itin smarkiai talžo“ bangos.

Jų teigimu, Prancūzijos valdomą Šv. Bartolomėjaus salą pasiekusios audros vėjai gūsiuose siekia 244 km per valandą greitį.

Prancūzijos valdomą Šv. Bartolomėjaus salą pasiekusios audros vėjai gūsiuose siekia 244 km per valandą greitį.

Irma šioje saloje siautėjo apie pusantros valandos, o uragano centrui nuslinkus, vietovėje įsitvyrojo bauginanti ir apgaulinga ramybė, sakė vietos meteorologas Jerome'as Lecou.

Prancūzijos vyriausybė jau anksčiau išreiškė susirūpinimą dėl tūkstančių žmonių, atsisakiusių pasitraukti į saugias vietas Šv. Bartolomėjaus ir Šv. Martyno salose. Pastarąją teritoriją valdo Prancūzija ir Nyderlandai.

Tuo tarpu perspėjimas dėl aukščiausios kategorijos uragano buvo paskelbtas į pietryčius nuo tų salų esančioje Gvadelupoje. Vietos pareigūnai perspėja apie „pavojingą jūrą“ ir galimas smarkias liūtis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius