Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Galutinį sprendimą dėl „mirties pirkliu“ praminto Buto išdavimo JAV priims Tailando valdžia

Galutinį sprendimą dėl buvusio Sovietų Sąjungos oro pajėgų piloto Viktoro Buto, kaltinamo ginklų kontrabanda keliuose žemynuose, perdavimo JAV valdžiai priims Tailando vyriausybė.
Viktoras Butas
Viktoras Butas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Tailando ministras pirmininkas pareiškė, kad jo vyriausybė atidžiai ir nuodugniai išnagrinės Tailando apeliacinio teismo nutarimą perduoti į JAV „mirties pirkliu“ pramintą verslininką ir priims galutinį sprendimą, atsižvelgdama į juridinius aspektus ir remdamasi tarptautinėmis sutartimis.
Kaip jau pranešta, penktadienį Tailando apeliacinis teismas leido perduoti V.Butą į Jungtines Valstijas.

Tačiau, pagal Tailando įstatymus, galutinį sprendimą dėl ekstradicijos priima būtent vyriausybė.

Per savo daugiau kaip dviejų dešimtmečių karjerą šis tvirto sudėjimo rusas, kaip įtariama, kurstė smurtą nuo Siera Leonės iki Afganistano, tiekdamas ginklus ir orlaivius mainais į įvairias prekes ir pinigus.

V.Butui gresia įkalinimas iki gyvos galvos, jeigu jis bus pripažintas dalyvavęs sąmoksle nužudyti JAV piliečius ir teikęs materialinę paramą arba išteklius užsienio teroristinėms organizacijoms.

Buvęs Didžiosios Britanijos užsienio reikalų sekretorius Peteris Hainas jį praminė „mirties pirkliu“, o žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ teigia, jog vienu metu V.Butui priklausė daugiau nei 50 lėktuvų, gabenančių ginklus į įvairias Afrikos šalis.

JAV prokurorai sako, kad ginklai, kuriuos V.Butas pardavė arba tarpininkavo juos įsigyjant, kurstė konfliktus ir palaikė autoritarinius režimus Afganistane, Angoloje, Kongo Demokratinėje Respublikoje, Liberijoje, Ruandoje, Siera Leonėje ir Sudane.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius