Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Gandai dėl galimo V.Putino pasitraukimo neslopsta: vieni mini prezidento ligas, kiti – kad tai tik Kremliaus žaidimai

Maskvoje jau kurį laiką šnabždamasi, kad Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ruošiasi trauktis ir tai padarys jau netrukus. Kaip priežastys aptarinėjama jo sveikatos būklė – esą jis gali sirgti Parkinsono liga, vėžiu ir depresija. Tačiau Kremlius tokius gandus neigia, o kai kurie valdžios kritikai įžvelgia paties Kremliaus žaidimus – tenorima įsitikinti, kas lojalus, o kas ne.
Vladimiras Putinas
Vladimiras Putinas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Kaip rašo „Deutsche Welle“ lenkų kalba, tokius gandus kursto istoriko, buvusio Maskvos valstybinio tarptautinių santykių instituto, vadinamo Rusijos diplomatų kalve, profesoriaus Valerijaus Solovejaus pasisakymai. Jis teigia neturįs abejonių, kad kitų metų pradžioje Rusijoje numatoma daug permainų: „Vladimiras Putinas planuoja paskelbti apie planus perleisti valdžią sausį.“

Kalbėdamas su radijo stotimi „Echo Moskvy“, V.Solovejus tvirtino, kad kartu trauksis ir Centrinio banko, Vyriausybės vadovai. Esą tai V.Putinas pažadėjo savo šeimai, tvirtina V.Solovejus, save priskiriantis ne tik Rusijos prezidento kritikų, bet ir gerai informuotų asmenų ratui.

Galima rasti įrašų, kad prezidentas V.Putinas yra gydomas vaistais nuo Parkinsono ligos, taip pat praėjo vėžio gydymo kursą ir vartoja antidepresantus.

„V.Solovejaus teigimu, V.Putinas galimai labai sunkiai serga. Kaip įrodymą V.Solovejus nurodo informacinį kanalą „General SVR“, kuriame informaciją esą publikuoja buvę slaptųjų tarnybų agentai. Jame galima rasti įrašų, kad prezidentas V.Putinas yra gydomas vaistais nuo Parkinsono ligos, taip pat praėjo vėžio gydymo kursą ir vartoja antidepresantus“, – rašo dw.com/pl.

Taip leidžiama suprasti, kad prezidentui yra ne viena iš šių ligų, o visos kartu. Tokią informaciją išgirdusi Kremliaus kritikė, žurnalistė Julia Latynina sako buvusi nustebinta – Kremlius juk kaip „juodoji dėžė“, ypač kalbant apie šeimą ir sveikatą, todėl ji neatmeta, kad V.Solovejus istoriją plėtoja tik todėl, kad būtų daugiau kalbama apie V.Putiną ir jį patį, jo esą patikimus šaltinius, nors jais tikinčiųjų vis mažiau.

Politologas Stanislavas Belkovskis irgi tai pavadino pasaka, kuri dabar sklinda daugiausia užsienyje pagal posakį „nėra dūmų be ugnies“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Donaldas Trumpas

Pačioje Rusijoje prezidento pasirodymai, pasisakymai dabar itin atidžiai analizuojami. Kai prezidentas užsikosėjo lapkričio vidury viešai transliuoto susitikimo su valstybės tarnautojais metu, kilo didžiulis susidomėjimas. Tuomet kanalo „Dožd“ apžvalgininkė Julia Taratuta situaciją pakomentavo ironiškai: „Tai juk pirmo asmens šalyje kosulys. Kitaip tariant, svarbiausias kosulys šalyje.“

Ji įvardijo ir visas ligas, kurios V.Putinui diagnozuotos nuotoliniu būdu praeityje, o tai buvo nuo stuburo pažeidimo iki Aspergerio sindromo ir kasos vėžio.

Tai juk pirmo asmens šalyje kosulys. Kitaip tariant, svarbiausias kosulys šalyje.

Pastebima, kad prezidentas retai palieka savo rezidenciją, tačiau tai gali būti susiję ir su sudėtinga Rusijos situacija dėl COVID-19 pandemijos.

Vis dėlto, kaip pastebi dw.com/pl, yra ir kitų keistų ženklų. Tarkim, valstybiniuose žiniasklaidos kanaluose daugėja retrospektyvinių laidų apie V.Putino valdymo metus – juokingiausi jo pokštai, niekada nerodytos nuotraukos iš asmeninio albumo, nuotraukos iš Kremliaus.

O kur dar įstatymas dėl prezidento ir jo šeimos imuniteto pasibaigus prezidento kadencijai. Teigiama, kad tai itin svarbu, nes leis užbėgti už akių keršto akcijoms – niekas negalės reikalauti šio asmens atsakomybės dėl ekonominių, politinių ir pan. priežasčių.

TASS nuotr./Vladimiras Putinas
TASS nuotr./Vladimiras Putinas

Tačiau oficialiai Kremlius šių gandų jokiais būdais nepatvirtina. Prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad komentuoti čia net nėra ką: „Tai visiškas nonsensas. Prezidentas laikosi gerai. Neturi jokių minčių trauktis. Jis puikios formos.“

Dw.com/pl cituoja J.Taratutą, kuri daro išvadą, kad galbūt tai tėra Kremliaus noras patikrinti, kas lieka lojalus, o kas ruošiasi kovai tikėdamasis sėkmės siekiant valdžios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius