Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Garsiausi nunuodijimo arba pasikėsinimo atvejai

Po pranešimų apie Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno netikro brolio Kim Jong Namo nužudymą, panaudojant užnuodytas adatas, verta prisiminti kitus pasaulį sukrėtusius nunuodijimo arba pasikėsinimo atvejus.
Kim Jong Namas
Kim Jong Namas / „Scanpix“/AP nuotr.

Užnuodytas skėčio smaigalys

1978 metų rugsėjį ant Temzės tilto buvo nužudytas Georgijus Markovas, garsus Bulgarijos disidentas, gyvenęs Londone. Eidamas iš darbo BBC radijuje „World Service Radio“ jis sulaukė dūrio skėčiu, kurio smaigalys buvo užnuodytas ricinu. G.Markovas mirė po keturių dienų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Georgijaus Markovo mirties metinių paminėjimas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Georgijaus Markovo mirties metinių paminėjimas

„Hamas“ lyderis patyrė komą

1997 metų rugsėjį Jordanijoje veikiantys Izraelio slaptieji agentai davė nuodų ten gyvenusiam palestiniečių judėjimo „Hamas“ lyderiui Khaledui Meshaalui. Tačiau agentai buvo sučiupti, ir Izraelis, siekdamas juos išlaisvinti, buvo priverstas duoti palestiniečiui priešnuodžių. Dėl nuodų Kh.Meshaalą buvo ištikusi koma, tačiau jis išgyveno.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Khaledas Meshaalas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Khaledas Meshaalas

Randai ant Ukrainos lyderio veido

2004 metų rugsėjo mėnesį Ukrainos politikui Viktorui Juščenkai, kuris prezidento rinkimuose varžėsi su Rusijos palaikomu kandidatu Viktoru Janukovyčiumi, nustatytas apnuodijimas dioksinu, kuris subjaurojo jo veidą. Jo šalininkai dėl šio išpuolio apkaltino Rusijos specialiąsias tarnybas. Rinkimus laimėjo V.Juščenka.

„Scanpix“ nuotr./Viktoras Juščenka
„Scanpix“ nuotr./Viktoras Juščenka

Kaltinimai dėl J.Arafato apnuodijimo atmesti

2004 metų lapkričio mėnesį Prancūzijos karinėje ligoninėje mirė palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas. Prancūzijos ekspertams nepavykus nustatyti jo mirties priežasties, dėl įtariamo jo nunuodijimo buvo apkaltintas Izraelis.

Tyrimą dėl galimo nužudymo atlikę Prancūzijos prokurorai nunuodijimo galimybę atmetė, nors šveicarų ekspertai pranešė, kad ant velionio asmeninių daiktų buvo nustatytas „nenormalus polonio lygis“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yasseras Arafatas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Yasseras Arafatas

Indonezijos žmogaus teisių gynėjas Muniras nunuodytas arsenu

2004 metų rugsėjo mėnesį garsus Indonezijos žmogaus teisių gynėjas Muniras Saidas Thalibas mirė apsinuodijęs arsenu po skrydžio iš Džakartos į Amsterdamą. Dėl jo nunuodijimo buvo nuteistas lėktuvo pilotas, kuris, kaip pripažino teismas, veikė šalies slaptųjų tarnybų nurodymu. 2006 metų spalio mėnesį Indonezijos Aukščiausiasis Teismas panaikino pilotui skirtą nuosprendį.

Wikipedia.org nuotr./Muniras Saidas Thalibas
Wikipedia.org nuotr./Muniras Saidas Thalibas

Buvęs šnipas A.Litvinenka nunuodytas poloniu

2006 metų lapkričio mėnesį Kremliaus kritiku tapęs buvęs šnipas Aleksandras Litvinenka mirė, kai viename Londono viešbučių išgėrė arbatos, į kurią buvo įpilta radioaktyvaus polonio izotopo Po-210. Šis incidentas labai atšaldė Londono ir Maskvos santykius.

„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenka
„Scanpix“ nuotr./Aleksandras Litvinenka

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius