Sportas gyvai

Garsus Rusijos žurnalistas A.Soldatovas: „E.Snowdenas yra vaiduoklis“

Vienas tiriamosios žurnalistikos Rusijoje vėliavnešių Andrejus Soldatovas, kuris yra parašęs knygų apie posovietines saugumo struktūras ir rusiško interneto istoriją, portalo „Lawfare“ tinklalaidėje pavadino Maskvoje priglaustą JAV valstybės paslapčių viešintoją Edwardą Snowdeną „vaiduokliu“.
Edwardas Snowdenas
Edwardas Snowdenas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Jis yra savotiškas vaiduoklis, – svarstė A.Soldatovas. – Atrodo, kad jis yra Maskvoje, bet kadangi jam draudžiama bendrauti su Rusijos žurnalistais ir sostinėje dirbančiais užsienio korespondentais... Snowdenas kalba tik su žurnalistais, kurie atvyksta specialiai dėl jo, o tokių reporterių pavardes iš anksto patvirtina Rusijos vyriausybė. Tad jo kaip ir nėra.“

Nuolat lydi apsaugininkai

E.Snodwenas į Maskvą atvyko 2013 metų birželio 23 dieną, prieš tai pavogęs maždaug 1,5 mln. slaptų dokumentų iš JAV nacionalinio saugumo agentūros (NSA) ir perdavęs juos kelioms žiniasklaidos priemonėms.

Tiesa, iš pradžių buvęs NSA kontraktininkas nuvyko į Honkongą. Ten jis paviešino savo tapatybę, o vėliau susitiko su Rusijos pareigūnais. Į Maskvą E.Snowdenas išvyko lydimas organizacijos „WikiLeaks“ narės Sarah Harrison.

„Facebook“ nuotr./Andrejus Soldatovas
„Facebook“ nuotr./Andrejus Soldatovas

Kaip yra rašęs pats A.Soldatovas, E.Snowdenas tuomet praleido beveik 40 dienų Maskvos Šeremetjevo oro uoste ar netoli jo, kol galiausiai Rusija 2013-ųjų rugpjūčio 1 dieną suteikė jam politinį prieglobstį.

Nuo to laiko amerikietis, kuriam dabar yra 34 metai, gyvena Maskvoje. Kur konkrečiai – neskelbiama, o E.Snowdeną nuolat lydi apsaugininkai.

„Pirmasis žingsnis – atgabenti Snowdeną į Maskvą, – 2014 metų pradžioje aiškino A.Soldatovas. – Antrasis – užrakinti jį 40 dienų, kol sprendžiama, ką su juo daryti. Toliau – suteikti jam prieglobstį. Tada – jam pasakyti, kad jo gyvybei gresia pavojus, kad jo kažkas ieško.

Tuomet turime vyruką, gyvenantį kontroliuojamoje aplinkoje, su kuriuo galima dirbti.“

E.Snowdeno kasdienybę Rusijoje gaubia nežinomybės migla. Žurnalistai nei Rusijoje, nei Vakaruose neįsivaizduoja, kaip amerikietis Maskvoje leidžia laiką.

Su pasauliu bendrauja „Twitter“

„Niekas negali su juo kalbėti, niekas jo nematė. Galbūt tai yra savotiška strategija – sudaryti įspūdį, kad jo tiesiog nėra Rusijoje. Jis galbūt nori pasakyti: „Aš esu ne konkrečiai Rusijoje, aš esu kažkur“, – teigė A.Soldatovas.

2014-aisiais E.Snowdenas pradėjo tiesiogiai bendrauti su auditorija vaizdo pokalbiais.

Vaizdo ryšiu kreipdamasis į vieno renginio Vašingtone dalyvius 2015 metų lapkritį, jis teigė: „Žmonės sako, kad aš gyvenu Rusijoje, bet tai šioks toks nesusipratimas. Aš gyvenu internete. Ten praleidžiu visą laiką.“

Kitą mėnesį E.Snowdenas paskelbė: „Aš nesu Rusijoje. Aš nesu internete. Aš esu Jutoje.“

AFP/„Scanpix“ nuotr./Edwardas Snowdenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Edwardas Snowdenas

Amerikietis nemažai užsidirba vaizdo ryšio pagalba pasirodydamas įvairiuose renginiuose, pavyzdžiui, JAV universitetuose. Šiemet tokių pasirodymų mažiau, bet E.Snowdeno pareiškimai vis dar svarbūs.

Antai šių metų kovą jis paragino nesureikšminti įtariamo Rusijos kišimosi į 2016-ųjų JAV prezidento rinkimų procesą.

Buvusio NSA kontraktininko advokatas, rusas Anatolijus Kučerena rugpjūtį teigė, esą E.Snowdenas su Rusijos žurnalistais nebendrauja, nes „turi tvirtą nuomonę, kad interviu nedalina niekur ir niekam“ – esą rusų spauda nėra išimtis.

A.Kučerena, kuris, beje, yra siejamas su Rusijos federaline saugumo tarnyba, pridūrė: „Jis nėra viešas asmuo.“

Nors rugsėjį E.Snowdenas davė interviu Vokietijos savaitraščiui „Der Spiegel“, amerikietis šiomis dienomis su pasauliu bendrauja skelbdamas žinutes tinkle „Twitter“.

Atsidūręs FSB spąstuose

Anot A.Soldatovo, kuris kartu su Irina Borogan parašė knygą „Raudonasis tinklas“, E.Snowdeno atskleistą informaciją Kremlius panaudojo vis labiau spausdamas internetą, nors pats amerikietis naujuosius įstatymus kritikuoja.

„Jo paviešinti dokumentai Rusijos vyriausybei tapo pagrindu kalbėti apie apribojimus internete. Pavyzdžiui, turime duomenų lokalizavimo įstatymą, pagal kurį reikalaujama, kad pasaulinės platformos perkeltų savo serverius į Rusiją, nes reikia saugoti rusų asmeninius duomenis nuo NSA šnipų“, – pasakojo žurnalistas.

A.Soldatovas: „Snowdenas yra atsidūręs spąstuose. Turint omenyje, kad jis gyvena apsuptas tų žmonių ir negali ištrūkti, manau, kad jam sunku.“

Jis taip pat pastebėjo, kad E.Snowdenas nepripažįsta, jog jo atskleistais duomenimis kaip pretekstu tolesnėms represijoms naudojasi Kremlius.

„Problema yra tai, kad Snowdenas niekada net nebandė apie tai kalbėti. Tad jo situacija labai keista: jis nėra Rusijos politinio žemėlapio dalis, nors jis yra Rusijoje ir niekas nežino, kas jam gali nutikti“, – tvirtino A.Soldatovas.

Jis pabrėžia, kad Rusijos propagandiniai kanalai – RT ar „Sputnik“ – neišnaudoja E.Snowdeno. Tačiau A.Soldatovas daro išvadą, kad amerikiečio gyvenimą Rusijoje neabejotinai kontroliuoja FSB.

„Snowdenas yra atsidūręs spąstuose. Turint omenyje, kad jis gyvena apsuptas tų žmonių ir negali ištrūkti, manau, kad jam sunku“, – teigė žurnalistas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Geriausia investicija – rūpinimasis savo sveikata
Reklama
Leiskite sau pasijusti geriau
Reklama
„Huawei Watch Fit 3“ – laikrodis, skatinantis pozityvius sveikatos įpročius
Reklama
Pekla ar gyvybės pradžia? Atskleidė, kaip kiekvienas grožio entuziastas gali prisidėti prie pelkių išsaugojimo
Užsisakykite
15min naujienlaiškius