Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gazos Ruožo blokada ir „Laisvės flotilės“ šturmas buvo teisėti, nustatė Izraelio tyrimas

Izraelio vykdoma jūrinė Gazos Ruožo blokada ir pernai įvykdytas kruvinas reidas prieš pagalbos krovinius į šią teritoriją plukdžiusių laivų flotilę atitinka tarptautinę teisę, sekmadienį paskelbė tyrimą atlikusi Izraelio komisija.
Izraelis apšaudė taikius laivus.
Izraelis nusprendė, kad jo kariai nenusižengė tarptautinei teisei šturmuodami „Laisvės flotilės“ laivus. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Minimas 2010 metų gegužės reidas, per kurį žuvo devyni turkų aktyvistai, apkartino Izraelio ir Turkijos santykius ir išprovokavo tarptautinį pasmerkimą.

Izraelis, atmetęs kritiką, kad jo kariai reagavo su pernelyg didele jėga ir ne pagal tarptautinę teisę, įsteigė savo paties komisiją to reido aplinkybėms ištirti, kuriai vadovauja buvęs teisėjas Yaakovas Tirkelis.

„Jūrinė blokada, įvesta Gazos Ruožui teisiškai atitinka tarptautinės teisės taisykles“, – sakoma šešių narių komisijos ataskaitoje.

„Veiksmai, kuriuos Izraelis atliko 2010 metų gegužės 31 dieną jūrinei blokadai užtikrinti, turėjo apgailėtinų pasekmių – žmonių gyvybių netektis ir fizinius sužeidimus“, – sakoma ataskaitoje.

„Vis dėlto tie veiksmai, kurių buvo imtasi, buvo pripažinti teisiškai atitinkantys tarptautinės teisės taisykles“, – nurodoma joje.

Komisija Izraelio pajėgų kovą su „Hamas“ ir kitomis Gazos Ruožo kovotojų grupuotėmis pavadino „tarptautiniu ginkluotu konfliktu“ ir atmetė pagalbos organizacijų argumentus, kad jūrinė blokada yra neteisėta bausmė civiliams Gazos Ruožo gyventojams.

„Gazos Ruožo jūrinės blokados įvedimas ir taikymas nėra „kolektyvinė bausmė“ Gazos Ruožo gyventojams“, – nusprendė komisija.

Sekmadienį paskelbta ataskaita yra pirmoji iš dviejų, kurias turi parengti ši komisija. Antroji ataskaita dėl pareigūnų priimtų sprendimų turi būti paskelbta vėliau šiais metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius