Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Geros naujienos iš Izraelio: „Pfizer/BioNTech“ vakcina net veiksmingesnė nei skelbta

Savo gyventojus greičiau nei bet kuri kita šalis nuo koronaviruso skiepijantis Izraelis skelbia ir išsamius duomenis apie vakcinos efektyvumą. Informacija džiugina: iš 128 tūkst. žmonių, paskiepytų abiem „Pfizer/BioNTech“ vakcinos dozėmis, vėliau tik 20 užsikrėtė koronavirusu. Visiems jiems pasireiškė tik švelnūs simptomai, rašo „Ynetnews“.
Izraelyje driekiasi eilės prie skiepijimo centrų
Izraelyje driekiasi eilės prie skiepijimo centrų / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Negana to, duomenis išanalizavęs Izraelio sveikatos fondas „Maccabi“ pranešė, kad 50 proc. iš užsikrėtusiųjų – kitaip tariant, dešimt asmenų – kenčia nuo chroniškų ligų. Tačiau jokių komplikacijų neužfiksuota.

Jau pasiskiepiję užsikrėtė mažiau nei 0,01 proc. vakcinuotų žmonių, bet net ir šis žiupsnelis nesusirgo. „Pfizer/BioNTech“ anksčiau skelbė, kad vakcinos veiksmingumas gali siekti 95 proc., bet tyrimas Izraelyje rodo, jog rezultatai gali būti ir dar geresni.

Tiesa, tai preliminarūs duomenys, o išvadas daryti ankstoka vien todėl, kad nuo pirmosios dienos, kai žmonės sulaukė ir antrosios vakcinos dozės, praėjo dar tik kiek daugiau nei savaitė.

„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje
„Scanpix"/Xinhua/ZUMA Press nuotr./Skiepijimas nuo COVID-19 Izraelyje

Be to, duomenys buvo gauti laikotarpiu, kai Izraelis, kaip ir daugelis kitų šalių, yra paskelbęs viešojo gyvenimo ribojimus, kai žmonės bendrauja ir juda mažiau.

Tačiau optimizmo netrūksta, juolab kad Izraelis pirmauja pasaulyje pagal skiepijimo nuo koronaviruso greičius. Šalis su „Pfizer“ yra pasiekusi susitarimą kas savaitę teikti duomenis kompanijai apie vykdomą vakcinavimo kampaniją.

„Mūsų ekspertai pripažįsta, kad duomenys preliminarūs, bet skaičiai nuteikia labai gerai“, – paskelbė „Maccabi“.

Iki šiol Izraelyje pirmąja vakcinos nuo koronaviruso doze paskiepyti apie 2,5 mln. žmonių – daugiau nei ketvirtadalis visų gyventojų. Beveik milijonas jau sulaukė ir antrosios dozės.

Dešimčiai iš 20 užsikrėtusių žmonių pasireiškė tik tokie švelnūs simptomai kaip galvos skausmas, kosulys ir bendras silpnumas ar nuovargis. Nė vienas asmuo neatsidūrė ligoninėje, nė vienam nepakilo temperatūra.

„Scanpix“ nuotr./„Pfizer/BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso
„Scanpix“ nuotr./„Pfizer/BioNTech“ vakcina nuo koronaviruso

„Maccabi“ taip pat paskaičiavo, kad naujų užsikrėtimų ir kreipimųsi į gydymo įstaigas praėjus dviem dienoms po paskiepijimo antrąja doze sumažėjo net 60 proc. Vėlgi, čia galbūt įtaką daro ir karantinas, bet gali būti, kad jau jaučiamas vakcinavimo efektas.

Iki šiol Izraelyje pirmąja vakcinos nuo koronaviruso doze paskiepyti apie 2,5 mln. žmonių – daugiau nei ketvirtadalis visų gyventojų. Beveik milijonas jau sulaukė ir antrosios dozės. Liko ne tiek jau daug, nes vaikai iki 16 metų, kurie nėra skiepijami, sudaro maždaug 30 proc. visų gyventojų.

Kitur skiepijimo tempai lėtesni. Sausio 15 dieną „Pfizer“ paskelbė, kad norint nuo vasario vidurio padidinti skiepų gamybą būtini pakeitimai jos gamykloje Belgijoje.

Tokie pareiškimai gali sujaukti ES vakcinavimo programas, paremtas skiepais, kurių veiksmingumui užtikrinti reikia dviejų dozių, suleidžiant preparatą kelių savaičių intervalu.

„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina
„Scanpix“ nuotr./„AstraZeneca“ vakcina

Dar viena audra kilo dėl „AstraZeneca“ pareiškimo, esą šios kompanijos vakcinos „pradiniai kiekiai bus mažesni negu tikėtasi“, net jei ES penktadienį uždegs žalią šviesą jos naudojimui Bendrijoje.

Bendrovė tai paaiškino „sumažėjusiu našumu gamybos vietoje, priklausančioje mūsų platinimo Europoje grandinei“, bet išsamesnių detalių nepateikė.

ES tokie paaiškinimai netinka, svarstomi atsakomieji veiksmai, susiję su vakcinų eksporto iš Bendrijos kontrole ar ribojimu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius