Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Godus žvilgsnis į vakuumą: į JAV neberūpinčią Italiją nusitaikė Rusija

Praėjusią savaitę į pirmąją prezidentinę kelionę leidęsis Donaldas Trumpas Italijai laiko skyrė ne tiek ir mažai: privati audiencija pas popiežių, pokalbiai su prezidentu ir premjeru, Didžiojo septyneto susitikimas Sicilijoje ir JAV karių aplankymas. Tačiau jau kalbama, kad su Italija itin aktyviai flirtuoja Rusija, rašo „The New York Times“.
Paolo Gentiloni ir Vladimiras Putinas Sočyje
Paolo Gentiloni ir Vladimiras Putinas Sočyje / „Scanpix“/AP nuotr.

ES diplomatai esą bijosi, kad D.Trumpo administracija, įklimpusį į politinį chaosą Vašingtone, ir toliau skirs mažai dėmesio tradiciniams sąjungininkams Europoje.

Viena tokių šalių – Italija, valstybė, kurioje kadaise veikė didžiausia Vakaruose Komunistų partija. Dabar Italiją nemažai analitikų laiko ES vienybės Achilo kulnu. Kodėl?

Romoje JAV diplomatinė atstovybė vis dar neturi vadovo – ambasadoriaus. O tai reiškia, kad geopolitinių žaidimų lauke vietos atsirado Rusijos ambasadoriui – Sergejui Razovui. Jis nesnaudžia.

Siekia paveikti visuomenės nuomonę

Žilaplaukis karjeros diplomatas S.Razovas dirba išsijuosęs. Jis reguliariai susitinka su Italijos politikais, organizuoja koncertus nukentėjusiesiems per žemės drebėjimą paremti, lanko pareigūnus regionuose – o jie, kaip naudinga Kremliui, dejuoja dėl „nesąžiningų“ sankcijų Rusijai.

Birželio 12-ąją S.Razovas italus sukvies į prašmatnų priėmimą Rusijos dienos proga savojoje Abameliko viloje.

„Twitter“ nuotr./Sergejus Razovas
„Twitter“ nuotr./Sergejus Razovas

Santykius su Italija Kremlius bando gerinti visiškai atvirai. Šalies premjeras Paolo Gentiloni gegužę lankėsi Sočyje, kelios savaitės prieš tai Italijos prezidentas Sergio Mattarella – Maskvoje.

Buvęs premjeras Matteo Renzi jau yra skundęsis savo kolegoms kitose šalyse, kad Rusija kišasi į Italijos politiką remdama netradicines partijas.

Atrodytų, niekas neslepiama. Tačiau Romoje, Briuselyje ir Vašingtone baiminamasi, kad Rusija veikia užkulisiuose bei Italijoje bando paskleisti melagingų, Kremliui palankių „naujienų“ virusą.

Buvęs premjeras Matteo Renzi jau yra skundęsis savo kolegoms kitose šalyse, kad Rusija kišasi į Italijos politiką remdama netradicines partijas. O portalai, kontroliuojami populistinės „Penkių žvaigždučių“ partijos lyderio, skleidžia pranešimus, kurie pirmiausia pasirodo „Sputnik Italia“.

„Rusija daug investuoja į bandymus paveikti visuomenės nuomonę šioje šalyje“, – sako Estijos ambasadorė Romoje Celia Kuningas-Saagpakk. Ji žino, ką kalba – diplomatė anksčiau dirbo Estijos užsienio reikalų ministerijoje, kur stebėjo, kaip veikia Kremliaus propaganda.

Populistai nusivylė D.Trumpu

O efektas jau yra. Italijos politikai dabar akivaizdžiau nei anksčiau muistosi kalbėdami apie ES užimtą kietą poziciją Rusijos atžvilgiu – Bendrija taiko sankcijas Krymą 2014 metais aneksavusiai Maskvai.

Tos kietos linijos iniciatorė buvo Vokietijos kanclerė Angela Merkel. Vis dėlto jos santykiai su Vladimiru Putinu taip pašlijo, kad Italijoje atsirado manančiųjų, esą atsiradusį vakuumą gali užimti Roma.

Rusofilų Italijoje daug, o jų širdis ypač sušildė P.Gentiloni viešnagė Sočyje. Net jo pirmtakas M.Renzi pernai Sankt Peterbugo ekonomikos forume pareiškė prieštaraujantis „automatiniam“ sankcijų Rusijai atnaujinimui.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni
AFP/„Scanpix“ nuotr./Paolo Gentiloni

Panašiai kalba ir senas V.Putino bičiulis, buvęs premjeras Silvio Berlusconi.

Vis dėlto šilčiausiai apie Rusiją, regis, atsiliepia apklausose skrajojančio „Penkių žvaigždučių“ judėjimo lyderiai, pradedant jo vadovu Beppe Grillo.

Šis judėjimas reikalauja surengti referendumą dėl tolesnės Italijos narystės euro zonoje, taip pat – panaikinti sankcijas Rusijai ir apskritai de facto geopolitine prasme nusisukti nuo JAV, o atsisukti į Kremlių.

Neseniai pristatydami partijos užsienio politikos platformą parlamente, „Penkių žvaigždučių“ lyderiai apie Rusiją kalbėjo kaip apie Italijos strateginę partnerę, kuri yra nesąžiningai baudžiama. JAV savo ruožtu pateikiamos kaip partnerius išnaudojanti sąjungininkė.

„Scanpix“/AP nuotr./Beppe Grillo
„Scanpix“/AP nuotr./Beppe Grillo

„Yra riba“, – apie pokario Italijos ir JAV aljansą kalbėjo partijos Užsienio reikalų komiteto vadovas Manlio Di Stefano, neseniai tinklaraštyje parašęs, kad NATO slapta ruošiasi „lemiamam Rusijos užpuolimui“.

Partietis „The New York Times“ tvirtino nusivylęs D.Trumpu, į kurį esą dėjo vilčių ir kuris neva pasirodė esantis „karinio-pramoninio komplekso“ žaislas: „Jis sakė, kad nori pagerinti santykius su Rusija ir stabilizuoti Rytų Viduržemio jūros regioną. Bet tada jis subombardavo Siriją.“

Kritiką pakeitė pagyros

Kai D.Trumpas pernai laimėjo JAV prezidento rinkimus, B.Grillo šventė: juk politiniame elitui buvo parodytas vidurinis pirštas. „Penkių žvaigždučių“ lyderius džiugino D.Trumpo liaupsės V.Putinui.

Tačiau vėliau, kai paaiškėjo, kad D.Trumpas draugauti su Rusija neskubės, judėjimas sužibo antiamerikietiškomis spalvomis.

Daugelis partijos narių balandį dalyvavo jų kolegos Davide Casaleggio, kurio kompanija rūpinasi „Sputnik Italia“ pranešimų sklaida, surengtoje konferencijoje.

Kai paaiškėjo, kad D.Trumpas draugauti su Rusija neskubės, judėjimas sužibo antiamerikietiškomis spalvomis.

B.Grillo sėdėjo šalia Romos mero ir plojo kalbėtojams, kurie svarstė apie sąmokslo teorijas dėl JAC centrinės žvalgybos valdybos veiklos ir sveikino vaizdo ryšiu į auditoriją besikreipusį „WikiLeaks“ įkūrėją Julianą Assange'ą.

Dar 2014 metais „Penkių žvaigždučių“ judėjimas kritikavo V.Putino režimą dėl žmogaus teisių pažeidimų. Dabar jau aukštinama jo lyderystė.

Nors kol kas jokių įrodymų apie rusiškus pinigus „Penkių žvaigždučių“ ižde nėra, kai kurie JAV ir ES pareigūnai jaučia nematomą V.Putino ranką.

„Mes matome, kad Putinas bando susilpninti ES ir jos institucijas. Jis taip elgiasi Italijoje ir kitose vietose“, – teigė JAV Senato užsienio reikalų komiteto pirmininkas, respublikonas Bobas Corkeris.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Bobas Corkeris

D.Trumpo administracija kalbų apie Italijos artėjimą Rusijos link nekomentuoja. Tačiau dėmesio iš amerikiečių pusės stoka Romoje jaučiama.

Virdžinijos senatorius Timas Kaine'as Vatikane neseniai susitiko su arkivyskupu Paulu Gallagheriu, Šventojo Sosto užsienio reikalų ministru.

„Gallagheris labai norėjo kalbėti apie Rusiją. Jis sakė, kad jei JAV paliks vakuumą, jį kažkas užpildys, o tas „kažkas“ šiomis dienomis dažnai būna Rusija“, – prisiminė demokratas T.Kaine'as.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius