TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Graikija pasiuntė gelbėtojų komandą padėti pasienio upėje įstrigusiems migrantams

Graikija sekmadienį pranešė, kad gelbės dešimtis prieglobsčio prašytojų, kurie, kaip teigiama, jau kelias dienas yra įstrigę prie sienos su Turkija tekančioje upėje.
„Irini“ misija Viduržemio jūroje
Misija Viduržemio jūroje / „Scanpix“/AP nuotr.
Temos: 2 Graikija Migrantai

„Mes juos išgelbėsime, Turkijos pareigūnams nereaguojant į mūsų raginimus priimti juos atgal“, – naujienų agentūrai AFP sakė šaltinis Policijos apsaugos ministerijoje.

Žiniasklaidai atsiųstame vaizdo įraše, tariamai padarytame Maricos upės regione, teigiama, kad maždaug 80 asmenų grupę sudarė jazidai – daugiausia Irake gyvenanti kurdiškai kalbanti religinė mažuma.

Vaizdo įraše kurdiškai kalbantis vyras sakė, kad grupė yra įstrigusi vienoje iš upės salelių jau maždaug šešias dienas ir kad keliems jos nariams prireikė medikų pagalbos.

Pastaraisiais metais tūkstančiai migrantų, daugiausia iš Sirijos, Afganistano ir Pakistano, kirto Graikijos sieną iš Turkijos, tikėdamiesi patekti į Vakarų Europą.

Sustiprėjus patruliavimui Egėjo jūroje, migrantai sunkiau pasiekia Graikijos salas, todėl vis daugiau jų rizikuoja perplaukti upę, kuri yra natūrali Graikijos siena su Turkija, ir naudojasi prekeivių žmonėmis, kurie juos iš ten gabena keliais, paslaugomis.

Graikijoje prieš birželio 25 dieną vyksiančius nacionalinius rinkimus šiuo metu dirba laikinoji vyriausybė.

Anksčiau sekmadienį laikinojo ministro pirmininko ir aukštas pareigas užimančio teisėjo Joanio Sarmo biuras pažymėjo, kad kreipėsi į Turkijos vyriausybę, prašydamas „koordinuoti veiksmus su pasienio institucijomis ir užkirsti kelią neteisėtam sienos kirtimui“.

„Pastarosiomis dienomis dėl žemo Maricos upės vandens lygio migrantai neteisėtai perplaukia upę, naudodamiesi Graikijos ir Turkijos teritoriją sudarančiomis salelėmis“, – sakoma laikinojo ministro pirmininko pareiškime.

„Ant tokios salelės apie aštuoniasdešimt imigrantų atsidūrė Graikijos pusėje“, – priduriama jame.

Dar viena beveik 140 prieglobsčio prašytojų grupė ketvirtadienį buvo sulaikyta Graikijos teritorijoje, kai perplaukė upę.

Ankstesnė konservatyvi Graikijos vyriausybė, kuri, tikėtina, birželio 25 dieną bus perrinkta, nusprendė 35 kilometrais pailginti penkių metrų aukščio palei Maricos upę einančią plieninę tvorą, kuri žymi sieną su Turkija.

Šiuo metu tvoros ilgis yra 38 km, o Atėnai siekia per metus pradėti įgyvendinti projektą ir iki 2026-ųjų iš viso nutiesti 100 kilometrų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius