-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 23 /11:57

Antras bandymas: Graikijoje prisaikdinta Aleksio Cipro vyriausybė

Graikijos naujoji kairiojo sparno vyriausybė, vadovaujama premjero Aleksio Cipro, trečiadienį oficialiai pradėjo darbą, žadėdama išjudinti problemų slegiamą šalies ekonomiką.
Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės
Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

Naujojo kabineto branduolį sudaro tie patys politikai, kurie dirbo ankstesnėje A.Cipro vyriausybėje.

Pasiųsdamas svarbią žinią šalies kreditoriams, premjeras išsaugojo tą pačią komandą, kuri su jais vedė derybas dėl naujos finansinio gelbėjimo programos.

Tačiau naujosios administracijos taip pat laukia nelengva užduotis ieškoti būdų, kaip toliau tvarkytis su migrantų krize.

„Scanpix“/AP nuotr./Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės
„Scanpix“/AP nuotr./Prisaikdinta naujoji Graikijos vyriausybės

Naujojo kabineto sudėtį antradienį vėlai vakare paskelbė vyriausybė atstovė spaudai Olga Gerovasili. Naujajame kabinete esmingas su krize kovojančios šalies finansų ministro portfelis vėl atiteko Euklidui Cakalotui – kairiojo sparno ekonomistui, pasiryžusiam dėti visas pastangas, kad šalis liktų euro zonoje.

Oksfordo universitetą baigusio 55 metų E.Cakaloto laukia nedėkinga užduotis įgyvendinti virtinę nepopuliarių ekonominių reformų, dėl kurių A.Cipras su Europos lyderiais sutarė liepą, mainais į trečią per penkerius metus finansinės pagalbos programą Graikijai.

Oksfordo universitetą baigusio 55 metų E.Cakaloto laukia nedėkinga užduotis įgyvendinti virtinę nepopuliarių ekonominių reformų, dėl kurių A.Cipras su Europos lyderiais sutarė liepą, mainais į trečią per penkerius metus finansinės pagalbos programą Graikijai.

Charizmatiškasis premjeras atsistatydino rugpjūtį, praėjus vos septyniems mėnesiams po prisaikdinimo, kai jo partijoje „Syriza“ dėl griežtų finansinės pagalbos programos sąlygų kilo maištas ir iš jos pasitraukė 25 įstatymų leidėjai, todėl premjeras neteko daugumos.

Tačiau A.Cipras nutildė savo kritikus, iškovodamas įtikinamą pergalę sekmadienį vykusiuose pirmalaikiuose rinkimuose. Iki daugumos 300 vietų parlamente jam pritrūko penkių vietų, todėl jis vėl suformavo koaliciją su nacionalistine Nepriklausomųjų graikų partija (ANEL), su kuria dirbo ankstesnėje vyriausybėje.

Šiai dešiniojo sparno partijai vadovaujantis Panas Kamenas vėl gavo gynybos ministro portfelį. Naujoje vyriausybėje dirbs 16 ministrų ir 30 viceministrų, tačiau tarp jų bus tik keturios moterys, įskaitant atstovę spaudai.

Nikas Kocijas naujajame kabinete grįžo į užsienio reikalų ministro postą, o svarbus migracijos reikalų ministro portfelis liko Janiui Muzalui.

E.Cakalotas finansų ministru buvo paskirtas liepą ir šiame poste pakeitė ekscentriško būdo ekonomistą Janį Varufakį, užsitraukusį euro zonos lyderių nemalonę.

Teigiama, kad E.Cakalotas, aktyviai pasisakantis už šalies pasilikimą euro zonoje, pelnė savo ES kolegų pagarbą per derybas dėl prieštaringai vertinamos 86 mlrd. eurų vertės finansinio gelbėjimo programos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius