Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 14 /14:33

Graikų neonacių lyderis Nikas Michaloliakas nuteistas kalėti 13 metų

Graikijos teismas trečiadienį skyrė 13 metų laisvės atėmimo bausmę liūdnai pagarsėjusios neonacių grupuotės „Auksinė aušra“ įkūrėjui lyderiui Nikui Michaloliakui už vadovavimą nusikalstamai organizacijai, kuri veikė kaip politinė partija.
Graikų nenonacių lyderis nuteistas kalėti 13 metų
Graikų nenonacių lyderis nuteistas kalėti 13 metų / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Graikija

N.Michaloliakui dar vieni metai įkalinimo buvo skirti už neteisėtą ginklo laikymą.

Be to, teismas skyrė laisvės atėmimo bausmes penkiems jo buvusiems artimiems padėjėjams už priklausymą nusikalstamai organizacijai. Tarp jų yra dabartinis nepriklausomas Europos Parlamento narys Joanis Lagas.

Graikijos teisėtvarkos institucijos turės išsiųsti prašymą Europos Parlamentui, kad J.Lago turima teisinė neliečiamybė būtų panaikinta.

Teismas taip pat nuteisė kalėti iki gyvos galvos vieną „Auksinės aušros“ narį, 2013 metais nužudžiusį reperį antifašistą Pavlą Fisą. Po jo nužudymo buvo pradėtas tyrimas šios sukarintos organizacijos atžvilgiu.

2015 metais pradėta nagrinėti „Auksinės aušros“ byla laikoma vienu svarbiausių teismo procesų per Graikijos politikos istoriją.

Daugiau kaip 50 kaltinamųjų taip pat buvo nuteisti už tokius nusikaltimus, kaip vadovavimas nusikalstamai organizacijai, nužudymai, užpuolimai ir neteisėtas ginklų laikymas.

Nagrinėjant bylą prokurorai sakė teismui, kad N. Michaloliakas, Holokausto neigėjas ir buvęs Graikijos diktatoriaus Georgijaus Papadopulo protežė, savo partiją organizavo pagal Adolfo Hitlerio Nacionalsocialistų partijos kariškos hierarchijos modelį ir ilgiau kaip tris dešimtmečius buvo jos lyderis.

2013 metais partijos narių namuose atlikus kratų buvo rasta šaunamųjų ir kitokių ginklų, taip pat nacių relikvijų.

Per dešimtmetį trukusią Graikijos skolų krizę „Auksinė aušra“ sugebėjo pasinaudoti visuomenės pykčiu dėl griežto taupymo priemonių ir imigrantų bangos, todėl vienu metu buvo tapusi trečia populiariausia partija šalyje.

Nuo 2012 metų „Auksinės aušros“ narių buvo išrenkama į parlamentą, o jos įstatymų leidėjai ne kartą stebino savo provokuojamu ir agresyviu elgesiu.

Tačiau per praeitais metais vykusius parlamento rinkimus ši partija nebegavo nė vieno mandato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius