Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Grasindamas pralaimėjimu Talibanas ragina JAV trauktis iš Afganistano

Talibanas ketvirtadienį perspėjo Jungtines Valstijas, kad nepasitraukus iš Afganistano jų laukia Sovietų Sąjungą devintame dešimtmetyje ištikęs likimas.
Talibai Afganistano Faros mieste
Talibai Afganistano Faros mieste / „Scanpix“/AP nuotr.

Šiuo metu Vašingtonas svarsto galimybę sumažinti savo pajėgų skaičių šioje šalyje.

Pašaipioje žinutėje, paskelbtoje Sovietų Sąjungos invazijos į Afganistaną 39-ųjų metinių proga, Talibanas sako, jog JAV pajėgos patyrė „pažeminimą“ ir galėtų „daug pasimokyti“ iš savo Šaltojo karo priešininkės patirties.

Sovietų pajėgos iš Afganistano buvo išvestos 1989 metais po dešimtmetį trukusios okupacijos. Jų įvedimas paskatino kruviną pilietinį karą šalyje ir Talibano atėjimą į valdžią.

„Atkreipkite dėmesį į sovietų (pajėgų) pralaimėjimą Afganistane ir atsisakykite minčių išbandyti afganų narsumą, kurį jie jau įrodė“, – sakoma Talibano atstovo Zabiullah Mujahido pareiškime anglų, dari ir puštūnų kalbomis.

Remiantis pranešimu, visi Talibano ir JAV santykiai ateityje turi būti grindžiami „tvirtais diplomatiniais ir ekonominiais principais“, o ne konfliktu.

Talibanas oficialiai nesureagavo į pranešimus, kad JAV prezidentas Donaldas Trumpas nusprendė išvesti maždaug pusę iš 14 tūkst. Afganistane dislokuotų amerikiečių karių.

Tačiau vienas aukšto rango vadas naujienų agentūrai AFP pranešė, kad grupuotė dėl to yra „daugiau nei laiminga“. Talibanas seniai reikalauja išvesti užsienio pajėgas iš šalies. Tai yra viena iš jo iškeltų sąlygų taikos deryboms pradėti.

Baltieji rūmai kol kas nepatvirtino plačiai paviešinto sprendimo, kuris pribloškė Afganistane dirbančius užsienio diplomatus ir pareigūnus.

Jis nuskambėjo praėjusią savaitę, kai JAV taikos pasiuntinys Zalmay Khalilzadas susitiko su Talibano atstovais, siekdamas įkalbėti juos sėsti prie derybų stalo su Kabulo valdžia.

Tai buvo paskutinis iš virtinės JAV pareigūnų ir Talibano atstovų susitikimų, prasidėjusių šią vasarą.

Baiminamasi, kad D.Trumpo sprendimas gali pakenkti Z.Khalilzado derybinėms pozicijoms, padrąsinti Talibaną ir dar labiau paveikti didelius nuostolius patiriančių afganų pajėgų dvasinę būklę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius