Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Grenlandija balsuos parlamento rinkimuose

Savavaldi Danijos užjūrio administracinė teritorija Grenlandija antradienį balsuos parlamento rinkimuose po kampanijos, per kurią daugiausiai dėmesio skirta prieštaringai vertinamam kasybos projektui, šiai tarp Atlanto ir Arkties vandenynų esančiai salai tiesiogiai patiriant klimato šiltėjimo poveikį.
Grenlandija balsuos parlamento rinkimuose
Grenlandija balsuos parlamento rinkimuose / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Dvi didžiausios Grenlandijos partijos nesutaria, ar išduoti leidimą didžiuliam retųjų žemės elementų ir urano kasybos projektui.

Projekto šalininkai, įskaitant valdančiąją socialdemokratinės krypties partiją „Siumut“ („Pirmyn“), sako, kad kasyba užtikrins apčiuopiamą ekonominę naudą. Tuo metu oponentai, tarp jų opozicinė kairiojo sparno žaliųjų partija „Inuit Ataqatigiit“ („Žmonių bendrija“, IA), tvirtina, kad dėl projekto gali nukentėti nepaliesta salos gamta.

Grenlandijos geostrateginė padėtis ir didžiuliai mineralų ištekliai kelia tarptautinį susidomėjimą. Buvęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas 2019-aisiais išreiškė šalies norą įsigyti Grenlandiją, tačiau Danija suskubo atmesti tokią idėją, pavadinusi ją „absurdiška“.

Viena iš svarbiausių rinkimų kampanijos temų taip pat buvo žvejyba – pagrindinis salos ekonomikos variklis. Daug dėmesio buvo skirta ir socialiniams klausimams bei kultūrinei tapatybei, jauniems grenlandiečiams atsigręžiant į savo inuitiškas šaknis ir keliant klausimus dėl salos kolonijinio paveldo.

Grenlandijos parlamentas turi 31 narį.

Balsavimas, kuriame galės dalyvauti 35 tūkst. rinkimų teisę turinčių salos gyventojų, prasidės 11 val. Grinvičo (14 val. Lietuvos) laiku ir tęstis iki 22 val. Grinvičo (trečiadienio 01 val. Lietuvos) laiku.

IA siekia urano kasybos moratoriumo

Pastarojo meto viešosios nuomonės apklausose pirmavo IA, palaikoma maždaug 36 proc. grenlandiečių. Partiją „Siumut“, kuri beveik be pertraukų buvo valdžioje nuo 1979 metų, kai ši didžiausia sala pasaulyje tapo autonomiška, remia apie 23 proc. grenlandiečių.

Visgi ekspertai įspėja, kad rinkimų baigtis toli gražu neaiški.

Viešosios nuomonės apklausos „dažnai rodo per didelę IA persvarą“, naujienų agentūrai AFP sakė Grenlandijos universiteto politologas Rasmusas Leanderis Nielsenas.

„Trečdalis rinkėjų apsisprendžia tik paskutinę minutę“, – sakė jis.

Pasak politologo, taip pat mažai tikėtina, kad vienai iš didžiųjų partijų pavyks užsitikrinti 16 vietų daugumą, todėl realiausias scenarijus – „IA koalicija su viena ar dviem mažesnėmis partijomis“.

IA ragina skelbti urano kasybos moratoriumą, kuris faktiškai nutrauktų kasybos projektą.

Salos pietuose esantis telkinys laikomas vienu iš didžiausių urano ir retųjų žemės elementų telkinių pasaulyje. Retieji žemės elementai, dar vadinami lantanoidais, plačiai naudojami aukštųjų ir žaliųjų technologijų pramonėje, pradedant išmaniųjų telefonų ir baigiant elektromobilių gamyba.

Australijos grupei „Greenland Mining“ reikia gauti vietos valdžios sutikimą, kad jai būtų išduota veiklos licencija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius