Grupė Lenkijos alpinistų išgelbėjo į Himalajų viršukalnę kopusią ir įstrigusią prancūzę

Grupė elitinių Lenkijos alpinistų išgelbėjo į Nanga Parbato viršukalnę Pakistane kopusią ir įstrigusią prancūzę per itin rizikingą misiją, tačiau sekmadienį pareigūnai paskelbė atšaukiantys antrojo dingusio alpinisto paieškas.
Lenkijos alpinistai išgelbėjo Himalajų viršukalnėje įstrigusią prancūzę
Lenkijos alpinistai išgelbėjo Himalajų viršukalnėje įstrigusią prancūzę / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Grupė gelbėtojų, padedant Pakistano kariškiams, šeštadienio popietę rado prancūzę Elisabeth Revol apie 6 km aukštyje ir pradėjo leisti su ja į 4 850 m aukštyje esančią pirmąją stovyklą, bet nesugebėjo pasiekti aukščiau įstrigusio lenko Tomaszo Mackiewicziaus.

8 126 metrų aukščio Nanga Parbatas, viena aukščiausių pasaulio viršukalnių, yra pramintas „kalnu žudiku“, nes žūsta itin daug į jį mėginančių įkopti alpinistų.

„Deja, Tomaszo išgelbėti neįmanoma – dėl orų ir aukščio gelbėtojų gyvybėms kiltų milžiniškas pavojus“, – vienoje iš savo „Facebook“ žinučių rašė E. Revol draugas Ludovicas Giambiasi.

„Sprendimas baisus ir skausmingas“, – pridūrė jis.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alpinistai paskelbė, kad lenko Tomaszo Mackiewicziaus išgelbėti nebeįmanoma
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Alpinistai paskelbė, kad lenko Tomaszo Mackiewicziaus išgelbėti nebeįmanoma

Gelbėjimo misijoje dalyvavo keturi alpinistai, nuskraidinti Pakistano kariuomenės sraigtasparniais iš K2 – antrosios aukščiausios pasaulyje viršukalnės – bazinės stovyklos.

„K2 alpinistai, sustabdę savo istorinį mėginimą pasiekti K2 viršūnę žiemą, nusileis su Elisabeth Revol – viena gyvybė išgelbėta“, – sakoma sekmadienį paskelbtame Pakistano alpinizmo klubo atstovo Kararo Haideri pranešime.

Gelbėtojai ir E.Revol per 5,5 val. grįžo į pirmąją stovyklą. Juos ruošiamasi sraigtasparniais evakuoti į ligoninę netoliese esančiame Skardu mieste.

E.Revol „patyrė nušalimų ir dalinį sniego aklumą“, sakė ekspediciją į K2 padėjusios organizuoti kompanijos „Jasmine Tours“ atstovas Asgharas Ali Porikas.

Ryšį su ekspedicijos nariais palaikantis Pakistano alpinistas Karimas Shahas sakė, kad šios gelbėjimo pastangos neturi precedento alpinizmo istorijoje: komanda nusileido 1 200 metrų visiškoje tamsoje, pavojingu maršrutu, nesinaudodami pritvirtintu lynu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos alpinistai išgelbėjo Himalajų viršukalnėje įstrigusią prancūzę
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lenkijos alpinistai išgelbėjo Himalajų viršukalnėje įstrigusią prancūzę

„Tokio kopimo dar niekas nėra atlikęs, – AFP sakė K.Shahas. – Daugeliui žmonių tam reikėtų 2–3 dienų, o jie tai atliko per aštuonias tamsos valandas.“

Gelbėjimo misija buvo organizuota, kai penktadienį buvo nustatyta įstrigusių alpinistų buvimo vieta. Vienas alpinistas per žiūronus pastebėjo E.Revol, mėginančią nusileisti žemyn, o T.Mackiewiczius atrodė įstengiantis tik ropoti – veikiausiai dėl patirtų nušalimų.

Daugiau kaip 30 alpinistų žuvo mėgindami įkopti į Nanga Parbatą, esantį šiaurės Pakistane, kol 1953 metais devintoji aukščiausia pasaulio viršukalnė buvo galiausiai įveikta.

Pernai liepą mėgindami įkopti į šį kalną dingo ir veikiausiai žuvo du alpinistai iš Ispanijos ir Argentinos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius