-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gubernatorius: Rusija norėtų specialaus koridoriaus per Lietuvą, gali stabdyti tranzitą per Baltijos šalis

Kaliningrado srities gubernatorius Antonas Alichanovas pareiškė, kad Rusija gali visiškai uždrausti bet kokį prekių tranzitą per Baltijos šalis, jei nebus atkurtas sankcionuotų prekių gabenimas per Lietuvą į Karaliaučiaus sritį. Gubernatorius Rusijos televizijos kanalui „Rossija24“ sakė, kad tokia priemonė gali būti taikoma, jei po liepos 10 dienos Europos Sąjunga nenuspręs atšaukti sankcijų taikymo.
Kremlius
Kremlius / 123RF.com nuotr.

„Mes iš esmės uždraudžiame krovinių judėjimą į Baltijos šalis per Rusijos teritoriją, išskyrus Kaliningrado sritį“, – pareiškė A.Alichanovas.

Kartu jis sakė tikįs, kad tranzito klausimas bus išspręstas iki liepos 10 dienos, kai turėtų įsigalioti ES sankcijos naujoms prekių grupėms, tarp jų cementui ir alkoholiui.

A.Alichanovas taip pat prakalbo apie idėją sukurti specialų geležinkelį ir kelią, jungiantį Rusiją ir Kaliningradą per Lietuvos teritoriją.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonas Alichanovas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Antonas Alichanovas

„Jį (geležinkelį) galima <...> išskirti į atskirą įmonę, nustatyti tam tikrą tarptautinį jo veikimo režimą, kad tai būtų garantuota sausumos jungtis tarp mūsų pusiau eksklavo ir pagrindinės teritorijos. Galbūt šio koridoriaus viduje padaryti kokį nors kelią, kuris, tarkime, apsiribotų tam tikru specialiu koridoriumi, už kurio ribų būtų negalima išeiti“, – interviu Rusijos naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė gubernatorius, pažymėjęs, kad šį projektą įgyvendinti būtų įmanoma tik kartu su Lietuva.

Lietuva birželio viduryje sustabdė plieno tranzitą per savo šalį, remdamasi Europos Komisijos išaiškinimu, kad juodajame sąraše esančios prekės negali kirsti ES šalies sienų.

Lietuviai tikina, kad ilgus mėnesius kruopščiai derino kovo mėnesį patvirtintų sankcijų taikymą su aukštais Briuselio pareigūnais, kurie patvirtino, kad jokių išimčių nėra.

15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa
15min iliustracija/Tranzito geležinkeliu iš Rusijos į Kaliningrado sritį per Lietuvą trasa

Tačiau pradėjus įgyvendinti šias priemones, Vakaruose pasirodė kalbų apie „deeskalacijos planą“ – Vokietijos kancleris užsiminė, kad prekių gabenimas galėtų vykti, o Vilnių pasiekė Europos Komisijos neoficialus raštas, kad tranzitą galima atnaujinti.

Lietuviai paprieštaravo, sakydami, kad pozicijos keitimui nėra jokio teisinio pagrindo, vyriausybė taip pat nerimauja, kad Kremlius tai priims kaip nuolaidžiavimą.

15min žiniomis, iki šiol jokio naujo Europos Komisijos išaiškinimo negauta.

Lietuvos valdžia taip pat iki šiol griežtai atmetė bet kokio specialaus prekių tranzito koridoriaus idėją, kuris galėtų turėti eksteritorialų pobūdį, nes tai galėtų apriboti suverenumą ir sukelti papildomų saugumo grėsmių.

Specialus susitarimas šiuo metu galioja tik dėl keleivių, o ne prekių gabenimo. Lietuvos valdžios atstovai pabrėžia, kad bet koks prekių tranzitas turi vykti laikantis įprastų muitinės procedūrų.

Europos Sąjungos šalys sankcijas rusiškoms prekėms įvedė reaguodama į Rusijos agresiją Ukrainoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius