-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Gydytojai be sienų“ apie ES susitarimą dėl migrantų: nukentės pažeidžiamiausi

Humanitarinės pagalbos organizacija „Gydytojai be sienų“ (Medecins Sans Frontieres, MSF) penktadienį pasmerkė naują Europos Sąjungos susitarimą dėl migracijos, kuris, pasak jos, užkerta kelią į Bendriją net labiausiai pažeidžiamiems asmenims.
Pabėgėliai Vokietijoje
Pabėgėliai Vokietijoje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Atrodo, kad vienintelis dalykas, dėl kurio susitarė Europos valstybės, yra sustabdyti žmones prie Europos slenksčio, kokie pažeidžiami jie bebūtų ar nuo kokių siaubų jie bebėgtų“, – sakoma MSF nepaprastosios padėties veiksmų koordinatorės Karline Kleijer pareiškime.

Ji taip pat sakė, kad šiuo susitarimu siekiama „demonizuoti nevyriausybinių organizacijų (vykdomas) paieškos ir gelbėjimo operacijas“.

Europos Sąjungos lyderiai anksti penktadienį pasiekė susitarimą dėl migracijos po devynias valandas trukusių sunkių derybų.

28 valstybių vadovai susitarė dėl „išlaipinimo platformų“ steigimo už Europos ribų tarptautiniuose vandenyse išgelbėtiems migrantams. Manoma, kad tokios platformos galėtų atsirasti Šiaurės Afrikoje ir jos turėtų atbaidyti migrantus nuo bandymo pasiekti ES žmonių kontrabandininkų valtimis.

Jokia trečioji šalis kol kas nepasisiūlė priimti tokių migrantų priėmimo centrų, kur pareigūnai atskirtų nelegalius migrantus nuo ES įsileidžiamų prieglobsčio prašytojų.

Pagal susitarimą migrantai, rasti ir laikomi ES, gali būti perkelti į migrantų paskirstymo centrus ES teritorijoje, iš kurių juos bus galima paskirstyti po visą bloką, jei jie turi teisę gauti prieglobstį, arba grąžinti į kilmės šalis, jei į prieglobstį jie negali pretenduoti. Tačiau tokių centrų steigimas už ES pinigus paliekamas valstybių narių nuožiūrai „savanorišku pagrindu“.

K.Kleijer ypač didelį nerimą kelia tai, kad migrantai gali būti siunčiami į chaoso apimtą Libiją.

„Nė nemirktelėję jie įformino Libijos pakrantės apsaugos panaudojimą žmonių perėmimui ir sugrąžinimui į Libiją per finansinę pagalbą ir mokymus“, – nurodė K.Kleijer.

„Europos vyriausybės tai daro gerai žinodamos, kad šie žmonės bus pasmerkti nelegaliam suėmimui ir taps šiurkštaus elgesio aukomis“, – pridūrė ji.

K.Kleijer perspėjo, kad ES „veiksmai mums neleidžia ir trukdo atlikti tą darbą, kurio neatlieka ES vyriausybės, dehumanizuodamos žmones, kuriems reikia pagalbos“.

Todėl šios vyriausybės bus kaltos dėl visų mirčių, susijusių su šių priemonių taikymu, pareiškė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius