-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gydytojai: izoliacija kalėjime Anderso Breiviko sveikatai nepakenkė

Ultradešiniųjų pažiūrų ekstremisto Anderso Behringo Breiviko ieškinį prieš Norvegijos vyriausybę nagrinėjantis teismas ketvirtadienį išklausė medikų išvadų, kad įkalinimas neturėjo pastebimos įtakos nuteisto žudiko sveikatai.
Norvegijoje į teismo posėdį atvykęs ekstremistas Breivikas pademonstravo nacių pasisveikinimą
Norvegijoje į teismo posėdį atvykęs ekstremistas Breivikas pademonstravo nacių pasisveikinimą / AFP/„Scanpix“ nuotr.

A.B.Breivikas, kuris yra nuteistas kalėti dėl 77 žmonių nužudymo 2011 metais, kaltina valstybę pažeidus du Europos žmogaus teisių konvencijos straipsnius, iš kurių vienas draudžia „nežmonišką ar žeminantį jo orumą elgesį, arba tokiu būdu būti baudžiamam“, o kitas garantuoja teisę į „privataus ir šeimos gyvenimo gerbimą“ ir „susirašinėjimą“.

37 metų kalinys skundžiasi apatija, galvos skausmais, nemiga ir sunkiu dėmesio sutelkimu tvirtindamas, kad dėl šių priežasčių nuo gruodžio jis negali tęsti savo politikos mokslų studijų.

„Ataskaitose, (kurias pateikė nuolat kalėjime jį stebintys slaugytojai), matoma, kad jo emocinė būklė ir jo bendravimas su medicininiu personalu visada buvo visiškai adekvatus“, – nurodė pietinėje Norvegijos dalyje esančio Šieno kalėjimo, kuriame nuteistasis atlieka bausmę, gydytojas Bjornas Draugedalenas.

„Jo elgesys yra geras ir ramus. Jis aiškiai protauja... Neatrodo, kad jam tai (įkalinimas) labai atsilieptų“, – pridūrė B.Draugedalenas.

A.B.Breiviko advokatas Oysteinas Storrvikas sukritikavo kalėjimo medikų apžiūras ir pareiškė, kad jos būdavo atliekamos per stiklinę pertvarą, skiriančią žudiką nuo medicinos darbuotojų.

O.Storrvikas perskaitė ištraukas iš vieno Norvegijos žmogaus teisių aktyvisto išvadų, kurios buvo parašytos lapkričio mėnesį, remiantis kuriomis, Breivikui skirtas kalėjimo režimas „kelia padidintą nežmoniško elgesio pavojų“.

Nuo to laiko buvo padaryta keletas išvadose rekomenduotų pakeitimų.

Garsiausias Norvegijos kalinys trečiadienį teisme savo izoliavimą pavadino „kankyne“ ir „pragaru“.

Kalėjimo darbuotojams ketvirtadienį duodant parodymus apie jo psichinę sveikatą, jis kelis kartus nepritardamas papurtė galvą.

2012 metų rugpjūtį A.B.Breivikui buvo skirta griežčiausia Norvegijos įstatymų numatyta bausmė – 21 metai laisvės atėmimo, išnagrinėjus bylą kurioje jis buvo nužudęs aštuonis žmones per sprogdinimą prie vyriausybinių pastatų komplekse Osle, taip pat nušovęs dar 69 žmones, daugiausiai paauglius, Utiojos saloje, tuometės valdančiosios Darbo partijos jaunimo stovykloje.

Per 1 val. 13 min. trukusį išpuolį A.B. Breivikas klaidžiojo po tą salą ir metodiškai žudė jaunuolius, susirinkusius į Norvegijos dominuojančios partijos, kurią šis ekstremistas kaltino dėl multikultūralizmo įsigalėjimo, stovyklą.

Netoli Oslo esančio Ilos kalėjimo, kuriame A.B.Breivikas buvo laikomas iki 2013 metų rugsėjo, gydytojas Bjarne Haukelandas (Bjarnė Haukelandas) tai pat atmetė kalinio argumentus pareikšdamas, jog jis nuo kitų atsiribojo savo noru.

„Jis dar greičiausiai stebisi, kad viskas vyksta taip gerai“, – sakė jis.

Prieš jį kalbėjęs Ilos kalėjimo vadovas ir psichiatras, kuriam buvo pavesta stebėti A.B.Breiviko būklę kalėjime, taip pat sakė nepastebėję jokių ženklų, kad jis kentėtų nuo savo izoliacijos.

Bylos nagrinėjimas truks iki penktadienio.

Dėl saugumo priežasčių šie teismo posėdžiai vyksta Šieno kalėjimo, kuriame yra laikomas A.B.Breivikas, sporto salėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius