Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gyvenimas valdant Talibanui: Heratas virto vaiduoklių miestu, bet bando prisitaikyti

Afganistaną palikus paskutiniams JAV kariams, šalyje jau visiškai šeimininkauja Talibanas. Tiesa, trečiajame pagal dydį Herato mieste talibai įsitvirtino jau anksčiau ir tai, kaip jie ten valdo, galima laikyti ženklu, kas laukia valstybės artimiausioje ateityje, – parduotuvės veikia, bet moterys lieka užsidariusios namuose, rašo „Financial Times“.
Talibano kovotojai pozuoja Herate
Talibano kovotojai pozuoja Herate / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gavęs SMS žinutę, Saeedas (vardas pakeistas, – red.) nustėro. Žinutės sulaukė ir kiti Herato viešųjų paslaugų departamento darbuotojai – joje buvo parašyta, kad visi vyrai turi dėvėti tradicinius drabužius ir kad nuo šiol jie neribotam laikui negaus atlyginimų.

„Kai grįžau į biurą, ten nebuvo nė vienos moters, o Talibano žmonės mūsų iškart paklausė, kur laikomi įstaigos pinigai“, – pasakojo afganistanietis.

Ši scena – tik vienas ženklas, kaip keičiasi gyvenimas Herato mieste, kurį talibai užėmė dar rugpjūčio 12 dieną.

Negana to, stebint Heratą galima nujausti, kaip grupuotė valdys visą Afganistaną – ar siautės, ar laikysis pažadų laikytis nuosaikiau nei prieš du dešimtmečius.

Algos mažės, kainos jau auga

Su „Financial Times“ telefonu kalbėję Herato gyventojai pasakojo, kad daugelis mažų parduotuvių senajame miesto turguje, kurios buvo trumpam uždarytos, vėl veikia.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojai pozuoja Herate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojai pozuoja Herate

Tai lyg ir normalu ženklas, tačiau vietos žmonės neramūs – ypač moterys. Išimtys daromos tik moterims, dirbančioms sveikatos apsaugos sektoriuje – kitos nuo pat miesto užėmimo turi sėdėti namuose.

„Heratas dabar yra vaiduoklių miestas. Moterys niekur neina, o talibai patruliuoja mosikuodami ginklais – tai gąsdina žmones, – teigė vienas žurnalistas, kurio tėvą anksčiau šiais metais nužudė būtent Talibano kovotojai. – Parkai, įrengti pastaraisiais metais, dabar tušti.“

Herate jau kelias savaites sklando gandai, kad atlyginimai bus sumažinti perpus.

Aišku, netikrumo jausmas apėmęs visą Afganistaną. Buvęs centrinio banko vadovas neseniai įspėjo, kad šalies laukia „baisi“ finansinė krizė, o Pasaulio Bankas ir Tarptautinis valiutos fondas jau sustabdė finansavimą.

Herate jau kelias savaites sklando gandai, kad atlyginimai bus sumažinti perpus, nors tuo pat metu auga tiek maisto produktų, tiek kuro kainos.

Bankai dar nedirba, o mieste, kuriame gyvena 600 tūkst. žmonių, veikia vos vienas bankomatas, prie kurio driekiasi eilės.

Pasimetę ir patys talibai

Tiesa, jau veikia viešosios pirtys ir kirpyklos, nors kirpėjai dabar klientams parenka tik Talibano leidžiamą šukuosenas. Sankcionuojamas jau ir barzdų ilgis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mergaitės mokykloje Herate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mergaitės mokykloje Herate

Atidarytos ir mokyklos. Bet berniukai ir mergaitės, dar neseniai klasėse sėdėję kartu, dabar turi mokytis atskirai ir dėvėti islamišką aprangą. Herato universitetas, Afganistane laikomas prestižiniu, neveikia.

Talibano vadovybė pastarosiomis savaitėmis oficialiais pareiškimais bando įtikinti tiek šalies žmones, kurių dalis puolusi į paniką ir bando evakuotis, tiek pasaulį, kad elgsis nuosaikiau nei 1996-2001 metais, kai brutaliai valdė Afganistaną.

„Scanpix“ nuotr./Talibai
„Scanpix“ nuotr./Talibai

Žiauri islamo interpretacija, pasireikšdavusi nuolatiniu moterų žeminimu ir viešomis egzekucijomis stadionuose, anuomet buvo smerkiama tarptautinės bendruomenės.

Dabar bus geriau, sako talibai, tačiau bent Herate žmonės skeptiški. Viena gydytoja, kuriai leidžiama laisvai judėti mieste, pastebėjo: „Manau, kad ne mes vieni visiškai pasimetę dėl ateities – sutrikę net talibai.

Jie visiškai nesupranta, kaip gyvena toks didelis ir kultūros pilnas miestas kaip Heratas. Jie neturi supratimo, ką reiškia dirbti sistemoje.“

Moteris pasakojo, kad iškart po Herato užėmimo apie 100 ginkluotų talibų atvyko į ligoninę, kur ji dirba. Esą vaizdas priminė „karo zoną“, nors vėliau dalis kovotojų išvyko.

VIDEO: Paskutiniai JAV kariai paliko Afganistaną – talibai džiūgaudami paleido ugnį į dangų

„Talibanas paskyrė moterį, kuri užsidengusi veidą, stebėti visas kitas moteris darbuotojas ir prižiūrėti, kad jos nebendrautų su vyrais bei pačios nešiotų hidžabus“, – pridūrė medikė.

Daugiau baimės, mažiau nusikaltimų

Talibai, regis, puikiai supranta, kad daug jaunų afganistaniečių, prisiklausę liudijimų apie siaubingą teokratinį režimą dešimtajame dešimtmetyje, ieško būdų pabėgti iš šalies.

Vienas Talibano pareigūnas vaizdo įraše, kuris praėjusią savaitę plito socialiniuose tinkluose, kalbėjo, kad jaunimas yra Afganistano „turtas“, ir ragino žmones neišvykti.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojai patruliuoja Herato gatvėse
AFP/„Scanpix“ nuotr./Talibano kovotojai patruliuoja Herato gatvėse

Tuo tarpu Herate elitui priskiriami miestiečiai dažnai nustemba, kai susiduria su pažįstamais gatvėse. Vienas daktaras cituoja bene populiariausią klausimą: „Kaip tu dar neišvykai?“

Išvykstančių daug – vieni nusprendė pabandyti įsikurti Kabule, kuris nuo Herato nutolęs apie 650 km, kiti prisijungė prie minių aplink sostinės tarptautinį oro uostą. Ten JAV vadovaujamos koalicijos pajėgos jau baigė evakuacijas.

„Twitter“ nuotr./Paskutinis JAV karys išvyksta iš Afganistano
„Twitter“ nuotr./Paskutinis JAV karys išvyksta iš Afganistano

Žmonės, kurie lieka Herate, gyvena nežinioje ir baimėje. Vietos žurnalistas teigė matęs, kaip ginkluoti talibai turguje įsakinėjo vyrams daugiau nebenešioti džinsų ir paprastų marškinėlių, o vienas jaunuolis buvo sumuštas ir neteko fotoaparato.

Herate dabar esą saugiau. Gyventojai pastebi, kad sumažėjo vagysčių ir apiplėšimų.

„Kai išeiname į lauką, nežinome, su kokiais talibais susidursime – griežtais ar ne“, – skundėsi reporteris.

Vis dėlto Herate dabar esą saugiau. Gyventojai pastebi, kad sumažėjo vagysčių ir apiplėšimų – žinoma, visų pirma, dėl to, kad Talibanas taiko viduramžiais įprastą teisingumo sistemą ir nusikaltėliams gali nukirsti rankas.

Prieš kelias dienas mieste pasklido gandas, kad grupė vagių neteks rankų per viešą ceremoniją pagrindiniame Herato stadione. Ten sugužėjo šimtai žmonių, bet netrukus išgirdo, kad makabriško spektaklio neišvys.

„Heratas tokių vaizdų nematė jau 20 metų. Esu pasiruošęs atiduoti gyvybę, kad galėčiau išgabenti žmoną ir vaikus iš šalies. Nenoriu, kad vaikai augtų po Talibano vėliava“, – teigė Saeedas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius