-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Haičio prezidento rinkimus per pirmąjį turą laimėjo Jovenelis Moise'as

Haičio verslininkas Jovenelis Moise'as, palaikomas buvusio prezidento Michelio Martelly, laimėjo šalies vadovo rinkimus per pirmąjį ratą, užsitikrinęs 55,67 proc. palaikymą, rodo pirmadienį paskelbti ankstyvieji oficialūs rezultatai.
Jovenelis Moise'as
Jovenelis Moise'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Haitis

Laikinosios rinkimų komisijos vadovas Uderas Antoine'as nurodė, kad J.Moise'as įveikė opozicinės Alternatyviosios lygos už Haičio pažangą ir išsivadavimą (LAPEH) kandidatą Jude'ą Celestiną, surinkusį 19,52 proc. balsų. Trečias liko Jeanas-Charles'is Moise'as, gavęs 11,04 proc. balsų, o Maryse Narcisse palaikė 8,99 proc. rinkėjų.

Bet kuris kandidatas, surinkęs daugiau kaip pusę balsų, laikomas nugalėtoju.

Haičio įstatymai leidžia kandidatams užginčyti prezidento ir parlamento rinkimų rezultatus specialiems rinkimų teismams iki gruodžio 29 dienos, kai bus paskelbti galutiniai rezultatai.

Daugybė iššūkių – skurdas, pilietiniai neramumai, korupcija, skaudžios 2010-ųjų žemės drebėjimo pasekmės, choleros epidemija, praėjusį mėnesį siautėjęs uraganas – temdė nuotaiką lapkričio 20-ąją vykusius Haičio prezidento ir parlamento rinkimus.

Laikinasis lyderis Jocelerme'as Privert'as ragino užtikrinti šalyje ramybę prieš paskelbiant balsavimo rezultatus.

„Ėmusis smurto aktų galima tik sugadinti gražios dienos lapkričio 20-ąją vaisius“, – J.Privert'as sakė prezidentūroje sostinėje Port O Prense.

Šie rinkimai buvo svarbus žingsnis pastangoms atkurti konstitucinę tvarką Haityje. Praeitais metais vykusių rinkimų pirmojo turo rezultatai buvo anuliuoti, pasipylus daugybei skundų dėl klastojimų, o M.Martelly's mandatas baigėsi šių metų vasarį, todėl parlamentas paskubomis išrinko laikinąjį lyderį – J.Privert'ą.

Beveik 6,2 mln. žmonių turėjo teisę balsuoti neturtingiausioje Vakarų pusrutulio valstybėje, dar neatsigavusioje po niokojančio uragano.

Iš prezidento posto siekusių 27 kandidatų keturi paskelbė pergalę po pirmojo turo dar prieš paskelbiant oficialius rezultatus. Šiuos kandidatų pareiškimus kritikavo tarptautinė bendruomenė.

„Dramatiškas momentas“

„Mano tėvynainiai, mūsų šalis išgyvena dramatišką momentą. Jai reikia socialinio atokvėpio, reikia ramybės, susikaupimo ir taikos“, – pabrėžė J.Privert'as.

„Broliai ir seserys, kviečiu jus visus pasinaudoti rinkimų įstatymo ir konstitucijos numatytomis galimybėmis ginti savo teisėtas teises“, – pridūrė jis.

Ankstesni rinkimai Haityje vyko 2015 metų spalį, bet jų rezultatai galiausiai buvo atšaukti, kilus opozicijos protestams ir nepriklausomai komisijai nustačius, kad balsai buvo masiškai klastojami.

Kai rezultatai buvo anuliuoti, M.Martelly – populiarus dainininkas, išrinktas prezidentu 2011-ųjų gegužę – negalėjo perduoti valdžios išrinktam įpėdiniui, kaip reikalauja konstitucija.

Dėl to įstatymų leidėjai išrinko laikinuoju valstybės vadovu Senato pirmininką J.Privert'ą ir iš pradžių suteikė jam trijų mėnesių mandatą. Tačiau nauji rinkimai buvo atidėti, tęsiantis neramumams visuomenėje ir politinėms rietenoms.

Pirmasis prezidento rinkimų ratas turėjo įvykti spalio 9-ąją, bet jis vėl buvo atidėtas dėl uragano „Matthew“, keliomis dienomis anksčiau smarkiai nuniokojusio šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius