-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hillary Clinton laiškų skandalas įgauna pagreitį – daugėja neatsakytų klausimų

Hillary Clinton tai turėjo būti sklandaus pasirengimo prezidento rinkimų kampanijai laikotarpis, bet šią politinę idilę sugriovė triukšmas, kilęs paaiškėjus faktams, kad buvusi pirmoji JAV ponia, eidama valstybės sekretorės pareigas, naudojosi privačia elektroninio pašto dėžute.
Hillary Clinton.
Hillary Clinton. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Jos mėginimai atremti smarkią kritikos ugnį taip pat paliko daug neatsakytų klausimų.

Pirmą kartą komentuodama šį skandalą, kuris įsiplieskė kovo 2 dieną, kai paaiškėjo, kad visą savo kadenciją diplomatijos vadovės poste ji nesinaudojo federalinės vyriausybės elektroninio pašto paskyra, H.Clinton sakė, kad asmenine elektroninio pašto dėžute visais darbo reikalais ji naudojosi dėl patogumo.

H.Clinton taip pat sakė, kad jai naudojant privatų serverį, nebūta jokių tinklo saugumo pažeidimų.

Ji tvirtino, kad savo elektroniniuose laiškuose neatskleidė jokios įslaptintos informacijos, ir sakė, jog visą darbinę korespondenciją perdavė Valstybės departamentui.

Tačiau iš 63 320 elektroninių laiškų, kuriuos išsiuntė ar gavo H.Clinton per ketverius savo darbo valstybės sekretorės poste metus, maždaug 30 tūkst., kaip ji pati tvirtina, buvo asmeninio pobūdžio – susiję su dukters vedybų planavimu ir jogos pratimais, ir, regis, buvo ištrinti.

Akivaizdu, kad politinių aistrų nepadės nuraminti ir buvusios valstybės sekretorės pareiškimas, kad Clintonų šeimos serveris, kuriame laikyti visi jos elektroniniai laiškai, nebus perduotas vyriausybei ar nepriklausomai komisijai.

H.Clinton, turėdama galvoje kelių respublikonų išsakytas abejones dėl jos veiksmų, pabrėžė, jog ėmėsi žingsnių, siekdama laikytis įstatymo, reikalaujančio saugoti visus tarnybinius dokumentus.

„Žvelgiant į praeitį, būtų buvę išmintingiau naudotis dviem telefonais ir dviem pašto dėžutėmis“, – sakė H.Clinton per spaudos konferenciją po pasisakymo Jungtinių Tautų moterų konferencijoje.

„Maniau, naudotis vienu prietaisu paprasčiau, tačiau akivaizdu, viskas išėjo ne taip“, – sakė ji.

Įstatymų leidėjai respublikonai vieningai žėrė griežtą kritiką H.Clinton.

Nemažai jų, įskaitant įtakingus senatorius Randą Paulą ir Johną McCainą, pareikalavo atlikti nepriklausomą tyrimą dėl buvusios valstybės sekretorės elektroninių laiškų.

„Manau, visi, netgi demokratai, sutinka, jog tai rimta“, – sakė J.McCainas, kuris buvo respublikonų kandidatas per 2008 metų prezidento rinkimus.

„Manau, kad dėl to jai bus labai sunku“ per tikėtiną rinkimų kampaniją, trečiadienį naujienų agentūrai AFP sakė R.Paulas, kuris pats laikomas vienu iš galimų Respublikonų partijos kandidatų 2016-aisiais vyksiančiuose prezidento rinkimuose.

„Manau, visi, netgi demokratai, sutinka, jog tai rimta“, – sakė J.McCainas, kuris buvo respublikonų kandidatas per 2008 metų prezidento rinkimus.

„Manau, pasitikėjimo veiksnys bus jai nepalankus, nes jei nepasitikėsime ja pirmą kartą, kaip galėtume pasitikėti kitą kartą? – klausė jis.

Į kritikos ugnį patekusi buvusi pirmoji ponia ir senatorė sulaukė ir tvirto palaikymo. Liberalios pakraipos politinių veiksmų komitetas „American Bridge“ griežtai supliekė respublikonus, kaltindamas juos, kad šie mėgina daryti sensaciją iš H.Clinton elektroninių laiškų istorijos, o buvusios valstybės sekretorės komanda patikino, kad ji laikėsi įstatymo.

Visgi kai kurie demokratai tyliai būgštauja, kad šis skandalas, kritikų jau pavadintas „imeilgeitu“, gali dar ilgai persekioti H.Clinton, kuri laikoma didžiausia jų partijos viltimi būsimuose prezidento rinkimuose, ir užgožti kitus svarbesnius klausimus, tokius kaip ekonomikos augimo skatinimas ar kova su džihadistais.

„Manau, jie galėjo išspręsti tai greičiau ir švariau per kelias pastarąsias savaites“, – AFP sakė vienas šaltinis, susijęs su H.Clinton stovykla.

Jimas Manley, ilgametis demokratų kongresmenų patarėjas, įspėjo, kad H.Clinton dar tikrai negali dėti taško šioje istorijoje.

„Manau, šioje situacijoje ji susitvarkė taip gerai, kaip buvo galima, tačiau jei klausiate mano nuomonės, ar po vienos 21 minutę trukusios spaudos konferencijos ji jau gali visa tai išmesti iš galvos, mano atsakymas – ne“, – sakė J.Manley leidiniui „National Journal“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius