-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Hirošimoje apsilankęs popiežius branduolinių ginklų panaudojimą pavadino „nusikaltimu“

Hirošimoje su išgyvenusiais per atominį bombardavimą žmonėmis sekmadienį susitikęs popiežius Pranciškus branduolinių ginklų panaudojimą pavadino „nusikaltimu“.
Popiežius Pranciškus Hirošimoje
Popiežius Pranciškus Hirošimoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Hirošimoje pontifikas lankėsi praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Nagasakyje išreiškė savo nepritarimą visiems branduoliniams ginklams ir jų panaudojimui atgrasymui.

Kai 1945 metais ant Hirošimos buvo numesta atominė bomba, žuvo mažiausiai 140 tūkst. žmonių. Po trijų dienų tokia pat bomba buvo numesta ant Nagasakio, kur žuvo dar 74 tūkst. žmonių.

„Beveik akimirksniu viską prarijo juoda destrukcijos ir mirties skylė. Iš tos tylos bedugnės mes iki šių dienų girdime šauksmus tų, kurių nebėra, – prie Taikos memorialo Hirošimoje sakė Pranciškus. – Su dideliu įsitikinimu norėjau dar kartą pareikšti, kad atominės energijos naudojimas karo tikslais šiandien, labiau nei bet kada, yra nusikaltimas ne tik žmonių orumui, bet ir bet kokiai galimai mūsų bendrų namų ateičiai.“

Prieš tai pontifikas pasirašė atminimo knygoje ir sakė, kad „solidariai gedės“ kartu su aukomis. Tokius popiežiaus žodžius palydėjo susirinkusių tikinčiųjų plojimai.

Vėliau jis paspaudė rankas keliems senyvo amžiaus žmonėms, kurie išgyveno per atominį bombardavimą.

Raginimas atsisakyti branduolinių ginklų yra pagrindinis popiežiaus Pranciškaus keturių dienų kelionės į Japoniją leitmotyvas. Jis sakė jautęs „pareigą atvykti kaip taikos piligrimas“ ir išreikšti pagarbą bombardavimą išgyvenusių žmonių „stiprybei ir orumui“.

Kaip ir Nagasakyje anksčiau sekmadienį, popiežius padėjo baltų gėlių vainiką ir, skambant varpams, pasimeldė už mirusiuosius.

Anksčiau sekmadienį Nagasakyje popiežius pasisakė prieš branduolinius ginklus ir augančią prekybą ginklais. Tokia popiežiaus pozicija gerokai skiriasi nuo jo pirmtakų: pavyzdžiui, popiežius Jonas Paulius II Jungtinėse Tautose 1982 metais pareiškė, kad branduoliniai ginklai yra būtinas blogis.

„Kaip mes galime siūlyti taiką, jeigu nuolat keliame branduolinio karo baimę, kaip teisėtą konfliktų sprendimo išeitį? – sakė Pranciškus. – Tikroji taika gali būti tik neginkluota taika.“

82 metų pontifikas taip pat anksčiau pasmerkė „pinigus, kurie yra eikvojami ginklams, ir iš to kraunamus turtus“, pavadinęs tai „įžeidimu skundžiantis Dangui“ pasaulyje, kuriame „milijonai vaikų gyvena nežmoniškomis sąlygomis“.

Vėlų sekmadienio vakarą Pranciškus grįš į Tokiją, kur pirmadienį susitiks su Japonijos „trigubos nelaimės“ – 2011 metų žemės drebėjimo, cunamio ir atominio reaktoriaus išsilydymo – aukomis.

Pontifikas taip pat laikys šv. Mišias Tokijo beisbolo stadione, susitiks su naujuoju Japonijos imperatoriumi Naruhito bei vyriausybės ir vietos katalikų vadovais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius