-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Holokausto atminimo dieną JAV Baltųjų rūmų pranešime neužsiminta apie žydus

Savaitgalį JAV Baltieji rūmai turėjo darbo ne tik gindami naujojo prezidento Donaldo Trumpo sprendimą dėl imigracijos ir pabėgėlių. Kritikos sulaukė ir iš pažiūros įprastas pranešimas Holokausto atminimo dieną, kuriame atskirai neminimi nei žydai, nei antisemitizmas, rašo „The New York Times“.
Reince'as Priebusas
Reince'as Priebusas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pranešime nėra žodžių „žydai“ ir „antisemitizmas“, nors anksčiau Baltųjų rūmų pranešimuose jie būdavo visada. Tad Baltųjų rūmų administracijos vadovui Reince'ui Priebusui tenka gintis – jis sekmadienį NBC pareiškė: „Aš nesigailiu dėl pranešimo turinio.“

„Turiu omenyje, per Holokaustą kentėjo visi, įskaitant, žinoma, visus nukentėjusius žydus. Tai buvo apgailėtinas genocidas, ir dėl to apima begalinis liūdesys. Jei galėtume tai ištrinti iš istorijos knygų, ištrintume. Bet negalime““, – kalbėjo R.Priebusas.

Penktadienį paskelbtas pranešimas buvo dedikuotas „Holokausto aukoms, išlikusiesiems, herojams“. Tačiau konkrečiai žydai, kurių naciai išžudė apie šešis milijonus, nebuvo paminėti.

Pranešime vietos neatsirado ir romams, neįgaliesiems, homoseksualiems asmenims bei kitoms grupėms, į kurias taikėsi naciai.

Timas Kaine'as: „Daugelis neigiančiųjų Holokaustą teigia, kad buvo nužudyta daug žmonių, o žydai nebuvo taikinys.“

Jau šeštadienį D.Trumpo atstovė Hope Hicks CNN teigė, kad toks pranešimo tekstas buvo pasirinktas neatsitiktinai, nes „administracija yra neįtikėtinai inkliuzyvi ir kalba apie visus, kurie kentėjo“.

Toks H.Hicks pareiškimas sukėlė nepasitenkinimo bangą ir tarp JAV konservatorių. Dešiniosios pakraipos žurnalo „Commentary“ redaktorius Johnas Podhoretzas, anksčiau rašęs kalbas Ronaldui Reaganui, H.Hicks žodžius pavadino „pasibjaurėtinais“.

„Vien žydams buvo skirtas „Galutinis sprendimas“. Teigti, kad pagerbiami visi, kurie kentėjo, reiškia pakeisti žodžio „Holokaustas“ prasmę“, – rašė J.Podhoretzas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Kaine'as
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Timas Kaine'as

Priekaištų negailėjo ir į JAV viceprezidentus kandidatavęs senatorius Timas Kaine'as, kuris pareiškė: „Būtent taip skamba Holokausto neigimas. Daugelis neigiančiųjų Holokaustą teigia, kad buvo nužudyta daug žmonių, o žydai nebuvo taikinys.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius