-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 29 /12:20

Hondūro prezidento rinkimuose tvirtai pirmauja opozicijos kandidatė

Hondūro prezidento rinkimuose tvirtai pirmauja kairiojo sparno opozicijos kandidatė Xiomara Castro, kuriai veikiausiai pavyks užbaigti 12 metų trukusį nepertraukiam konservatyvios Nacionalinės partijos (PNH) valdymą.
Xiomara Castro
Xiomara Castro / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Rinkimai Hondūras

X.Castro paskelbė pergalę nepaisydama Nacionalinės rinkimų komisijos nurodymų partijos palaukti oficialių balsavimo rezultatų.

„Mes laimime! Mes laimime!“ – paskelbė trečią kartą prezidento posto siekianti buvusi pirmoji šalies ponia džiūgaujantiems savo Laisvės ir pertvarkos partijos (Partido Libertad y Refundacion, LIBRE) šalininkams, kai buvo suskaičiuota labai nedidelė dalis balsalapių.

„Šiandien žmonės pasiekė teisingumą. Įveikėme autoritarizmą“, – sakė ji.

PNH suskubo paskelbti savo kandidato, sostinės Tegusigalpos mero Nasry Asfuro, pergalę. Tačiau preliminarūs balsavimo rezultatai jam buvo nepalankūs.

Duomenys, gauti suskaičiavus 45 proc. balsalapių, rodo, kad X.Castro sekmadienį surinko 53 proc. balsų, o N.Asfura tarp 13 kandidatų liko antras su 33 proc. balsų.

Nacionalinė rinkimų komisija informavo, kad rinkėjų aktyvumas sudarė daugiau kaip 68 procentus.

Tūkstančiai žmonių susirinko sostinės Francisco Morazano prospekte, kur mojavo raudonomis LIBRE vėliavomis, leido fejerverkus ir spaudė automobilių garso signalus Po vidurnakčio džiūgaujantys X.Castro šalininkai vis dar plūdo į prospektą.

Ruošdamosi galimiems vandalizmo aktams, kai kurios palei prospektą esančios parduotuvės uždengė savo vitrinas medžio drožlių plokštėmis ar skardos lakštais, tačiau šventė vyko taikiai.

Po 2017 metų rinkimų, aptemdytų daugybės pažeidimų, kilo protestų banga, todėl vyriausybė įvedė komendanto valandą. Po trijų savaičių dabar kadenciją baigiantis Juanas Orlando Hernandezas buvo paskelbtas rinkimų nugalėtoju, nors Amerikos valstybių organizacija ragino organizuoti naujus rinkimus. Per neramumus po rinkimų žuvo 23 žmonės.

Sekmadienį vėlai vakare X.Castro pažadėjo palaikyti nuolatinį dialogą su Hondūro žmonėmis. Ji sakė norinti pradėti diskusijas su visais visuomenės sektoriais ir tarptautinėmis organizacijomis, ieškant sprendimų šiai Centrinės Amerikos valstybei, nusiaubtai dviejų galingų uraganų ir varginamai nusikalstamų gaujų kovų, giliai įsišaknijusios korupcijos bei didžiulio skurdo.

X.Castro vyras, buvęs prezidentas Manuelis Zelaya, nušalintas per perversmą 2009 metais, nepasirodė drauge su ja ant scenos, tačiau 62 metų politikę lydėjo sūnus ir dukra.

X.Castro šansai laimėti gerokai padidėjo, kai Salvadoras Nasralla, pralaimėjęs J.O.Hernandezui 2017 metais, spalį pasitraukė iš rinkimų kovos su išreiškė jai palaikymą.

Prie X.Castro sėkmės nemažai prisidėjo visuomenės nepasitenkinimas PNH valdymu. J.O.Hernandezas atsidūrė keblioje padėtyje, JAV federaliniams prokurorams Niujorke prabilus apie jo ryšius su narkotikų prekeiviais ir apkaltinus jį savo politinę karjerą finansavus iš narkotikų verslo uždirbtais pinigais.

J.O.Hernandezas tai griežtai neigia. Kol kas jam jokie kaltinimai oficialiai nepareikšti, tačiau padėtis gali pasikeisti, kai jis sausį paliks prezidento postą.

Sekmadienį hondūriečiai taip pat rinko naują Nacionalinį Kongresą ir naujus atstovus į Centrinės Amerikos parlamentą. Be to, kai kur vyko savivaldos rinkimai.

Amerikos valstybių organizacijos stebėtojų misija sekmadienį vėlai vakare išplatintame pareiškime nurodė, kad rinkimai, regis, vyko tinkamai ir taikiai.

Rinkėjų aktyvumas sekmadienį buvo 10 procentinių punktų didesnis, palyginti su 2017-ųjų rinkimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius