Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Honkongas susigūžė: Kinijos saugumiečiai be ceremonijų išsigabeno milijardierių

Kinijoje gimęs Kanados milijardierius Xiao Jianhua iš savo prabangaus viešbučio rezidencijos Honkonge staiga dingo ir iki šiol neatsirado. Yra liudininkų, mačiusių, kaip turtuolį, pasodinę jį į vežimėlį ir uždengę paklode, išsivežė Kinijos saugumiečiai. Kaip pastebi „The Guardian“, Honkongo, liberalumo salos komunistinėje Kinijoje, elitą tokie įvykiai gerokai įbaugino.
Pagrobtas milijardierius Xiao Jianhua
Pagrobtas milijardierius Xiao Jianhua / „Scanpix“/AP nuotr.

Xiao Jianhua iš savo rezidencijos viešbutyje „Four Seasons“ Honkonge dingo jau daugiau kaip prieš dvi savaites.

Žinoma, bet kokio milijardieriaus, net tokio viešumos nemėgstančio turtuolio kaip Xiao Jianhua, dingimas keltų susirūpinimą.

Bet šiuo atveju ne tik liberaliam Honkongo elitui, bet ir visai Kinijos verslininkų bendruomenei neramu dėl to, kad Xiao Jianhua prapuolė juodojoje Kinijos policinės valstybės skylėje.

Juolab kad šis milijardierius buvo žinomas dėl gerų ryšių su Kinijos prezidento Xi Jinping'o giminaičiais. Šalyje daugelis manė, kad dėl tokių pažinčių Xiao Jianhua liesti negalima.

Pekinas žvalgosi Honkonge

Juolab kad jo rezidencija viešbutyje „Four Seasons“, kurioje apsistoti mėnesiui kainuoja iki 25 tūkst. eurų, yra sąlyginai saugiame nuo bet kokių sukrėtimų Honkonge. Čia teisinė sistema kitokia nei kitur Kinijoje.

Agentai tiesiog atėjo į viešbutį ir išsigabeno milijardierių neįgaliesiems skirtu vežimėliu.

Xiao Jianhua taip pat naudojosi kelių saugos kompanijų paslaugomis, o jį nuolat supo moterų sargybinių būrys.

Tačiau visa tai Kinijos saugumiečiams nepasirodė svarbu. Kaip skelbė „The New York Times“, agentai tiesiog atėjo į viešbutį ir išsigabeno milijardierių neįgaliesiems skirtu vežimėliu.

Liudininko teigimu, ant Xiao Jianhua galvos buvo užmesta paklodė, o vyras buvo išgabentas iš Honkongo – regiono, kuris turi specialų statusą, – į pagrindinę Kinijos dalį. Greičiausiai – laivu, kad nereiktų pateikti jokių dokumentų.

Honkonge kaip tik rengiamasi minėti teritorijos perdavimo iš Jungtinės Karalystės Kinijai 20-metį. O Xiao Jianhua dingimas tik parodo, kad čia vis labiau ribojamos žmonių laisvės.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viešbutis „Four Seasons“ Honkonge
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Viešbutis „Four Seasons“ Honkonge

„Honkongas vis greičiau virsta tiesiog dar vienu Kinijos miestu. Bet, norėdami išlikti konkurencingi globalioje erdvėje, turime laikytis įstatymų, išlaikyti nepriklausomus teismus, kovoti dėl laisvių ir teisių, ypač – dėl laisvo informacijos judėjimo“, – teigė buvęs Honkongo parlamentaras Ansonas Chanas.

„Tai yra pagrindinės Honkongo stiprybės, tačiau kiekvieną dieną matome, kaip šios stiprybės plėšomos. Ilga Pekino ranka pasiekė Honkongą“, – pridūrė aktyvistas.

Paprasti tyrėjai nieko nepeš

Pagal valdomą turtą Xiao Jianhua yra 32 vietoje tarp Kinijos piliečių. Jis yra sukaupęs 5,5 mlrd. eurų vertės turtą, o nuo 2013 metų jį patrigubino.

Turtuolis valdo kompaniją „Tomorrow Group“, kuri turi akcijų nekilnojamojo turto ir draudimo bendrovėse, bankuose, anglies kasyklose.

Liu Shiyu: Privalome turėti planą, kaip į žemyninę šalies dalį susigrąžinti kapitalo rinkos krokodilus.“

Dabar, regis, į jo turtus ir užsimota. Kinijos akcijų biržų veiklą reguliuojančios tarnybos vadovas Liu Shiyu praėjusią savaitę lyg tyčia pareiškė: „Privalome turėti planą, kaip į žemyninę šalies dalį susigrąžinti kapitalo rinkos krokodilus.“

Liu Shiyu taip pat prabilo apie „magnatus, kurie siurbia investuotojų kraują“, o tada daugeliui stebėtojų tapo aišku, kad kalbama apie Xiao Jianhua.

Tiesa, būtent šis verslininkas padėjo Kinijos lyderio Xi Jinping'o seseriai ir šios vyrui paslėpti aktyvus po to, kai 2012 metais „Bloomberg News“ pranešė apie prezidento šeimos turtus.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos prezidentas Xi Jinpingas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kinijos prezidentas Xi Jinpingas

Dabar Xiao Jianhua, kaip įtariama, tildomas. Kai jis buvo pagrobtas iš viešbučio Honkonge, verslininko žmona iš pradžių dar kreipėsi į policiją, bet tada pareiškimą atsiėmė ir esą paspruko į Japoniją.

Honkongo policija tikina, kad tiria bylą, bet „The Guardian“ šaltiniai verslininko pagrobimą apibūdina kaip reikalą, prie kurio neprileidžiami paprasti, politinių ryšių neturintys tyrėjai.

Pasiruošę bėgti į užsienį

O Honkongo verslo elitas jau svarsto, ką daryti. Mat dabar jau nežinoma, ar saugu vystyti bendradarbiavimą su žemyninės Kinijos kompanijomis, ypač tomis, kurias kontroliuoja politinis elitas Pekine.

„Anksčiau buvo jaučiama, kad investicijos į politine prasme galingus asmenis buvo saugios. Bet Xiao Jianhua dingimas parodo, jog situacija pasikeitė. Daug žmonių klausia: jei mane gali pagrobti vidury nakties, ar verslas to vertas?“ – svarstė vienas regiono verslininkas.

„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Honkongas
„Scanpix“/„Caters News Agency“ nuotr./Honkongas

Jis priminė, kad daug verslininkų anksčiau į Honkongą žvelgė kaip į saugų uostą investicijoms. Juolab kad pagal oficialų Honkongo perleidimo Kinijai aktą kinų policijai draudžiama veikti šiame regione.

„O dabar visi tie, kurie dar kalba apie Honkongą lyg apie saugų prieglobstį, sau meluoja. Jei kinai panorės tave suimti, jie taip ir padarys. Daugelis mūsiškių tiesiog nori persikelti su savo šeimomis ir pinigais į užsienį – kol jų dar nepagavo kinai“, – tęsė verslininkas.

Honkongą 2015 metais jau buvo sukrėtusi virtinė pagrobimų. Tada dingo penki knygų leidėjai, spausdindavę gašlias, kažin ar faktais pagrįstas bulvarines istorijas apie Kinijos lyderius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius