Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge dėl protestų fondo nuteisti 6 aktyvistai, tarp jų kardinolas

90-metis Honkongo kardinolas yra tarp šešių disidentų, penktadienį nuteistų už tai, kad valdė daugiamilijoninį fondą suimtiems antivyriausybinių protestų dalyviams teismuose ginti.
Honkongo kardinolas Josephas Zenas – vienas tarp kaltinamųjų
Honkongo kardinolas Josephas Zenas – vienas tarp kaltinamųjų / „AP“/„Scanpix“
Temos: 2 Kinija Honkongas

Penkiems grupės nariams buvo skirtos 4 000 Honkongo dolerių (492 eurų) baudos už tai, kad fondas nebuvo tinkamai įregistruotas kaip draugija. Šeštam atsakovui skirta mažesnė bauda.

Kardinolas Josephas Zenas, vienas aukščiausio rango katalikų dvasininkų Azijoje, yra tarp daugelio aktyvistų veteranų, kuriems gresia teisinė atsakomybė.

Minimi šeši aktyvistai buvo areštuoti pagal pagal nacionalinio saugumo įstatymą, kurį Pekinas Honkongui primetė 2020-aisiais, praėjus metams nuo didžiulių ir dažnai smurtinių protestų pradžios.

Jiems dar turi būti pateikti kaltinimai pagal šį įstatymą, numatantį ir įkalinimo iki gyvos galvos bausmes.

Penktadienį kartu su J.Zenu buvo nuteistos aktyvistė ir dainininkė Denise Ho ir žmogaus teisių advokatė veteranė Margaret Ng.

Visi jie savo kaltės nepripažino. Teismo procesas truko du mėnesius.

Penktadienį teisėja Ada Yim nusprendė, kad „vienintelė ir neišvengiama išvada“ yra ta, kad fondas yra „vietos draugija“, todėl jam taikomos taisyklės.

„Atsižvelgiant į pastarųjų metų socialinius ir politinius įvykius, jei draugija palaiko ryšius su politinėmis grupėmis, jos veikla gali turėti įtakos viešajai tvarkai, visuomenės ramybei ir nacionaliniam saugumui“, – sakė A.Yim.

Kalbėdama lauke prie teismo rūmų Margaret Ng sakė, kad tai pirmas kartas, kai kas nors buvo nuteistas už draugijos neįregistravimą, ir pridūrė, jog tai „labai svarbu kalbant apie asociacijų laisvę Honkonge“.

Šių metų pradžioje kardinolo J.Zeno suėmimas dėl „susimokymo su užsienio jėgomis“ sukrėtė miesto katalikų bendruomenę ir vėl pakurstė kritiką – taip pat ir aukšto rango dvasininkų – dėl Vatikano šiltėjančių ryšių su Pekinu.

Kalbėdamas prie teismo rūmų J.Zenas taip pat atkreipė dėmesį į susirūpinimą užsienyje, tačiau tvirtino, kad veikė ne kaip kardinolas ir kad „Honkongas nepatyrė jokios žalos savo religinei laisvei“.

J.Zeno grupė buvo dabar jau neveikiančio „Humanitarinės pagalbos fondo 612“, kuris padėdavo apmokėti per 2019 metų neramumus suimtų žmonių teisines ir medicinines išlaidas, patikėtiniai ir sekretoriai.

Praėjusį spalį fondas buvo išformuotas, nacionalinio saugumo policijai pareikalavus, kad fondas perduotų savo veiklos duomenis, įskaitant informaciją apie paramos teikėjus ir gavėjus.

Prokurorai teisme atskleidė, kad fondas iš daugiau nei 100 000 atskirų aukų surinko 270 mln. Honkongo dolerių (33,2 mln. eurų).

Jie teigė, kad „dalis fondo lėšų buvo panaudota politinei veiklai ir su labdara nesusijusiems renginiams“, įskaitant aukas protesto grupėms ir aktyvistams užsienyje.

Gynyba teigė, kad fondas buvo „tik pinigų sumai skirtas pavadinimas“, o kaltinamieji nebuvo įkūrę jokios draugijos.

Ji taip pat ginčijo įstatymo neaiškumą ir teigė, kad juo neproporcingai ribojama asociacijų laisvė.

„Baudžiamoji atsakomybė už neįregistravimą neabejotinai riboja šias svarbias pilietinės visuomenės laisves“, – sakė advokatė Gladys Li.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius