Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge įvyko didžiulis protestas prieš vyriausybės planus keisti ekstradicijos taisykles

Pasipiktinę judėjimo už demokratiją lyderių įkalinimu, dešimtys tūkstančių žmonių sekmadienį išėjo į Honkongo gatves protestuodami prieš vyriausybės planus leisti vykdyti ekstradicijas į žemyninę Kiniją.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Pasiūlymas dėl ekstradicijos jau sukėlė didelį nepasitenkinimą ir nerimą miesto verslininkų ir teisininkų bendruomenėse, kurios baiminasi, kad tai pakenks finansiniam centrui, o žmonės nukentės nuo neskaidrios Kinijos teismų sistemos.

Sekmadienio protestas buvo vienas didžiausių mieste pastaraisiais metais.

Demonstracija įvyko vos po kelių dienų, kai keturi žymūs Honkongo demokratinio judėjimo lyderiai buvo įkalinti už jų vaidmenį organizuojant masinius protestus 2014 metais, kurie keletui mėnesių paralyžiavo kai kurias miesto dalis.

Protestuotojai sekmadienį skandavo „Carrie Lam, atsitatydink!“, turėdami galvoje Pekinui palankią šios pusiau autonominės Kinijos teritorijos lyderę, o daugelis susirinkusiųjų laikė geltonus skėčius, kurie simbolizavo 2014 metų eitynes.

Buhalteris Fanly Leungas naujienų agentūrai AFP pareiškė, kad „labai nusiminė“ sužinojęs apie šią savaitę suimtus aktyvistus.

„Jie yra profesoriai, labai gerai žinomi žmonės, prisidedantys prie visuomenės gerovės... Jie galėjo patogiai gyventi užsidirbdami pinigų ir nesukti sau galvos. Neteisinga įkalinti tokius gerus žmones“, – kalbėjo F.Leungas.

20 metų Zoe Yuen atėjo su motina, kuri tapo politiškai aktyvia nuo 2014 metų „skėčių revoliucijos“.

„Bent jau padarėme tai, ką turėjome padaryti, ir galėsime papasakoti kitai kartai, kad nors mums gali nepavykti pasiekti to, ko trokštame, tačiau bent jau priešinomės“, – kalbėjo universiteto studentė naujienų agentūrai AFP.

Kai kurie protestuotojai vaizdavo Kinijos žemyno policijos pareigūnus, saugančius nešiojamame raudoname narve įkalintus protestuotojus.

Vienas jų laikė plakatą, skelbiantį: „Prezidente Xi Jinpingai, tarkite „ne“ Honkongo žmonių grobimui į Kiniją“.

Honkongas turi atskirą teisinę sistemą, numatytą Didžiosios Britanijos ir Kinijos susitarime dėl „vienos šalies, dviejų sistemų“.

Istoriškai miestas yra atsisakęs ekstradicijų į žemyną dėl neskaidrios Kinijos baudžiamojo teisingumo sistemos ir požiūrio į mirties bausmės taikymą.

Visgi šiais metais Honkongo vyriausybė paskelbė apie planus peržiūrėti ekstradicijos taisykles ir pirmą kartą „atskirose bylose“ leisti perduoti pabėgėlius į žemyninę Kiniją, Makao ir Taivaną.

Chrisas Pattenas, paskutinis britų Honkongo gubernatorius, prieš sekmadienio protestą sukritikavo šį pasiūlymą.

„Bendruomenės, kurios tiki teisine valstybe, negali sudaryti susitarimų su tais, kurie tuo netiki. Šie pokyčiai yra įžeidimas Honkongo vertybėms, stabilumui ir saugumui“, – pareiškė jis.

„Jie sėja baimę ir netikrumą tarp verslininkų tuo metu, kai mes visi turėtume dirbti, kad apsaugotume Honkongo kaip vieno didžiausių pasaulio verslo ir finansų centrų reputaciją“, – pridūrė Ch.Pattenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius