-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge paskelbtas pavojus dėl artėjančios smarkios audros

Honkongo gyventojai antradienį antrą kartą per mažiau nei savaitę užsidarė namuose, artėjant atogrąžų audrai, privertusiai sinoptikus pakelti pavojaus lygį ir imtis saugos priemonių.
Honkongo gyventojai ruošiasi audrai
Honkongo gyventojai ruošiasi audrai / AP/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 2 Honkongas Audra

Atogrąžų audra „Kompasu“ – pavadinta pagal japonišką žodžio „kompasas“ tarimą – yra jau antras per pastarąsias penkias dienas taifūnas, sukėlęs pavojų tarptautiniam finansų centrui savo nešamomis smarkiomis liūtimis ir vėjais.

12 val. Lietuvos laiku audra buvo už 480 kilometrų į pietus nuo Honkongo. Tuo metu jos vėjo greitis siekė 110 km per valandą.

Honkongo meteorologijos tarnyba 17 val. 22 min. vietos (12 val. 22 min. Lietuvos) laiku paskelbė T8 – trečią pagal rimtumą įspėjimą apie audrą, nors tuo metu dangus tebebuvo giedras.

Dėl šio sprendimo buvo įšaldytos kelionės keltais ir daugeliu autobusų, nors miesto metropolitenas nebuvo uždarytas.

Mokyklos anksčiau paleido namo moksleivius, o vėliau darbą baigė ir daugelis įmonių.

Šeštadienį sinoptikai taip pat skelbė T8 įspėjimą, kai „Lionrock“, kita atogrąžų audra, atnešė į miestą liūtis ir stiprų vėją.

Nors tos audros epicentras buvo už kelių šimtų kilometrų į pietus nuo Honkongo, T8 pavojus galiojo 22 valandas – ilgiausiai nuo 1978 metų, kai per dvi dienas iškrito apie 460 mm lietaus.

Daugelį gyventojų nesitikėjo, kad penktadienį miestą smarkiomis liūtimis siaubti pradėjusi „Lionrock“ bus tokia smarki.

Penktadienio rytą viena moteris žuvo, kai apie 30 aukštų bambukinių pastolių, juosusių vieną iš daugybės Honkongo daugiaaukščių gyvenamųjų namų, sugriuvo nuo stipraus vėjo ir nuvirto ant žemiau esančio vingiuoto kelio kalvos šlaite.

Honkongo meteorologijos tarnyba kritikuojama dėl sprendimo nepaskelbti T8 pavojaus anksčiau. Sinoptikai teisinasi, kad tuomet vėjas nebuvo toks stiprus, kad būtų reikėję žengti tokį žingsnį.

Meteorologai pridūrė, kad tokias audras kaip „Lionrock“ vis sunkiau prognozuoti ir modeliuoti – iš dalies dėl klimato kaitos.

Mokslininkai jau ilgą laiką perspėja, kad dėl žmogaus sukeliamos klimato kaitos atšylant planetai taifūnai tampa vis galingesni ir sparčiau stiprėja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius