Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge per Kalėdas tęsėsi protestuotojų ir policijos susirėmimai

Honkonge kalėdines iškilmes trečiadienį aptemdė padriki policijos susirėmimai su demokratijos reikalaujančiais aktyvistais.
Protestuotojų sulaikymas Honkonge
Protestuotojų sulaikymas Honkonge / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tuo metu miesto lyderė, remianti Pekino politiką, pareiškė, kad demonstrantai „sugadino“ šventinį laikotarpį.

Protestuotojai prekybos centruose ir daugelyje Honkongo rajonų organizuodavo žaibiškus sambūrius, o policija juos vaikydavo ašarinėmis dujomis ir paprikiniu purškalu.

Monkoko rajone, kur per pastarąjį pusmetį dažnai įvykdavo susirėmimų, policija trečiadienį ne kartą panaudojo ašarines dujas vaikydama aktyvistus, plūdusius pareigūnus, sakė ten esantis naujienų agentūros AFP žurnalistas.

Panašių susirėmimų įvyko mažiausiai dviejuose prekybos centruose. Daug jaunų protestuotojų buvo sulaikyta. Kai kuriuos sučiupo civiliais drabužiais vilkintys policijos pareigūnai, įsimaišę tarp žmonių, matyti vietos televizijos tiesioginėse transliacijose.

Trečiadienį susirėmimai buvo mažesnio masto negu rengti per Kūčias. Antradienį viename svarbiame komerciniame rajone demokratijos aktyvistų ir riaušių policijos grumtynės tęsėsi ištisas valandas.

Vakare vykę susirėmimai buvo didžiausi po gana ramių kelių pastarųjų savaičių. Ankstesnius šešis mėnesius Honkongą krėtė įnirtingi protestai, per kuriuos neretai prasiverždavo smurtas.

Kūčių vakarą policija prieš protestuotojus daugelyje vietų panaudojo ašarines dujas, gumines kulkas ir paprikinį purškalą, o demonstrantai kai kur svaidė Molotovo kokteilius, blokavo kelius ir niokojo verslo įstaigas, laikomas prijaučiančiomis vyriausybei.

Pekino politiką remianti Honkongo lyderė Carrie Lam trečiadienį per „Facebook“ pasmerkė ankstesnę dieną vykusius protestus ir demonstrantus vadino „beatodairiškais ir savanaudžiais riaušininkais“.

„Tokie neteisėti veiksmai ne vien temdo šventinę nuotaiką, bet ir neigiamai veikia vietos verslą“, – pabrėžė ji.

Blankios Kalėdos

Buvusioje Britanijos kolonijoje gyvena nemaža krikščionių bendruomenė, bet šiemet Kalėdos Honkonge buvo blankios.

Didelė gyventojų dalis piktinasi Pekino valdymu ir pusiau autonominio miesto administracija. Jie reikalauja užtikrinti didesnę demokratiją ir policijos atskaitingumą.

Jau kelis mėnesius besitęsiantys neramumai tapo vienu iš veiksnių, nuvedusių šį tarptautinį finansų centrą, taip pat paveiktą JAV ir Kinijos prekybos karo, į recesiją ir aštrėjantį politinį susiskaldymą.

Pirmuosius protestus įžiebė mėginimai priimti įstatymą, leidžiantį įtariamuosius išduoti žemyninės Kinijos teismams, nors dabar šis projektas jau yra atmestas.

Vėliau protestai peraugo į didesnio masto neramumus, nukreiptus prieš Pekino valdžią. Dėl to didėjo nuogąstavimai, kad šalies centrinė vyriausybė gali griebtis represijų ir atimti iš Honkongo kai kurias jo išskirtines laisves.

Protestuotojai reikalauja ištirti policijos veiksmus, suteikti amnestiją daugiau kaip 6 000 suimtų žmonių ir užtikrinti teisę rinkti Honkongo lyderį.

Daugelis Honkongo prekybos centrų reguliariai tapdavo protestų vietomis, demonstrantams stengiantis keltis ekonominę sumaištį.

Interneto forumuose buvo raginama per Kalėdų ir Naujųjų metų šventinį laikotarpį nuolat rengti protestus prekybos rajonuose.

Policijai suėmus šimtus radikalių pažiūrų demonstrantų per vieno universiteto komplekso apsiaustį smurtas per protestus pastaruoju metu buvo šiek tiek aprimęs. Be to demokratijos šalininkų stovykla triuškinamai laimėjo praeitą mėnesį vykusius vietos valdžios rinkimus.

Tačiau tiek C.Lam, tiek Pekinas atsisakė suteikti tolesnių nuolaidų.

Anksčiau šį mėnesį buvo surengta taiki demonstracija, kurioje dalyvavo apie 800 tūkst. žmonių.

Šias eitynes organizavusi grupė taip pat paprašė suteikti leidimą sausio 1-ąją surengti panašią demonstraciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius