Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 07 21 /19:49

Honkonge policija prieš protestuotojus panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas

Honkongo policija sekmadienį panaudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, kad išsklaidytų protestuotojų minią, kuri užėmė miesto centrines gatves per masinį protestą.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / „Scanpix“/AP nuotr.

Kaukėmis ir skydais apsiginklavusi riaušių policija pajudėjo link protestuotojų, kurie pasileido bėgti įvairiomis kryptimis po susirėmimo netoli keltų terminalo pagrindinėje saloje, iš įvykio vietos praneša AFP agentūros reporteris.

Be to, Honkongo policija sekmadienį pradėjo šaudyti į protestuotojus guminėmis kulkomis.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas pranešė, kad riaušių policija paleido daug šūvių serijų.

O kaukėtų vyrų būrys, apsirengęs baltai ir ginkluotas lazdomis, sekmadienį užpuolė Honkongo protestuotojus vietos traukinių stotyje.

Naujienų portalo „Stand news“ feisbuke paskelbtoje tiesioginėje transliacijoje matyti, kaip vyrai atakavo minią protestuotojų stotyje Honkongo šiaurėje, netoli sienos su Kinija.

Įvykį transliavusi „Stand News“ žurnalistė taip pat buvo užpulta. Ji buvo pagriauta ant žemės, moteriai daug kartų trenkta kojomis.

Bent vienas transliacijoje matomas vyras buvo krauju pasruvusiu veidu.

Honkonge sekmadienį įvyko dar viena didžiulė antivyriausybinė demonstracija, nesant jokių aiškių ženklų, kad miestą apėmę neramumai galėtų greitu laiku baigtis.

Honkonge ne vienus metus kaupėsi pyktis dėl Pekino valdymo, o dabar daugiau kaip mėnesį miestą yra apėmusi didžiausia pastarųjų metų krizė, kai vyksta didžiulės demonstracijos ir pavieniai smurtiniai susirėmimai tarp policijos ir protestuotojų grupelių.

Pradinius protestus išprovokavo dabar jau sustabdytas įstatymo projektas, kuris leistų išduoti įtariamuosius Kinijos pagrindinės teritorijos dalies teismams. Šis teisės aktas daugelio laikomas pavojumi Honkongo laisvėms, kurios 1997 metais buvo pusamžiui suteiktos šiai buvusiai Didžiosios Britanijos kolonijai, kai ši buvo grąžinta Kinijai.

Tačiau vėliau protestai virto platesniu judėjimu už demokratines reformas, visuotinius balsavimus ir laisves šioje pusiau autonominėje teritorijoje.

Policija prieš protestuotojus naudojo ašarines dujas ir gumines kulkas, o protestuotojai buvo įsiveržę į miesto parlamentą. Pastarųjų savaičių protestai yra rimčiausias iššūkis Pekino valdymui nuo 1997-ųjų, kai Honkongas buvo sugrąžintas Kinijai.

Masiniai protestai Honkonge vyksta jau septintą savaitgalį iš eilės.

35 metų Anita Poon sakė, kad pirmą kartą ateiti į demonstraciją nusprendė po anksčiau šią savaitę įvykusio senjorų mitingo.

„Kai išeina net senelės, kaip galime tiesiog stebėti tai per televiziją? – naujienų agentūrai AFP sakė ji. – Vyriausybė neatsakė į žmonių balsus, štai kodėl tai tęsiasi.“

Apie 2 000 pagyvenusių žmonių, įskaitant vieną populiarią aktorę, per trečiadienį vykusias eitynes išreiškė paramą demonstracijose dalyvaujantiems jaunuoliams.

Saugumo priemonės

Paprastai iki šiol eitynes praeidavo taikiai, tačiau po kai kurių jų kilo susirėmimai tarp policijos ir mažesnių radikalesnių protestuotojų grupių, kurios mano, kad daugelį metų rengtos taikos demonstracijos mažai ko pasiekė.

Miesto centre buvo sustiprintas saugumas: prieš eitynes pašalintos metalinės tvoros, kurias protestuotojai dažnai panaudoja barikadoms statyti, taip pat aplink policijos būstinę buvo pristatyta didelių vandens pripildytų barjerų.

Po demonstracijos, kurioje dalyvavo dešimtys tūkstančių žmonių, protestuotojai okupavo svarbų kelią šalia miesto parlamento ir didelė minia susirinko prie policijos būstinės, kuri anksčiau buvo dukart blokuota.

Didelėms minioms iki šiol vargiai pavyko įtikinti neišrinktus miesto vadovus, ar Pekiną, keisti savo poziciją dėl miesto ateities.

Pagal 1997 metų Honkongo perdavimo Kinijai susitarimą, Kinija pažadėjo ir toliau leisti Honkongui išlaikyti visas laisves, kaip nepriklausomą teismų sistemą ir žodžio laisvę. Tačiau iki šiol daug tokių laisvių buvo apribota: disidentai knygų pardavėjai dingo žemyninėje Kinijos dalyje, garsūs politikai buvo nušalinti, o prodemokratinių protestų lyderiai buvo įkalinti.

Kinijos valdžia taip pat atmeta raginimus leisti žmonėms tiesiogiai rinkti miesto vadovą.

Protestuotojai žada ir toliau tęsti protestus, kol nebus patenkinti jų pagrindiniai reikalavimai, įskaitant miesto vadovė Carrie Lam atsistatydinimą, reikalavimą atlikti tyrimą dėl policijos veiksmą, pritaikyti amnestiją ir galutinai panaikinti minėtą įstatymą.

Įtampa Honkonge dar labiau padidėjo po to, kai policija šeštadienį pranešė aptikusi namudinę laboratoriją, kurios buvo gaminami itin galingi sprogmenys. Pareigūnai sulaikė 27 vyrą ir aptiko medžiagos, susijusios su kova už nepriklausomybę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius