Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge prie policijos pašauto protestuotojo mokyklos surengtas sėdimasis protestas

Šimtai Honkongo gyventojų trečiadienį susirinko į sėdimąjį protestą prie mokyklos, kurioje mokosi paauglys, pašautas policijos per Kinijos komunistų partijos valdymo 70-ąsias metines.
Protestas Honkonge
Protestas Honkonge / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Šis incidentas žymi dramatišką smurto eskalaciją, šioje pusiau autonominėje Kinijos teritorijoje tęsiantis vasarą prasidėjusiems protestams prieš Pekino valdžią.

Tarptautinį finansų centrą sukrėtęs incidentas yra pirmasis beveik per keturis mėnesius besitęsiančius protestus, kai demonstrantas buvo sužeistas šaudant koviniais šaudmenimis.

Įnirtingiausias šiais metais smurto protrūkis Honkonge užtemdė Kinijos komunistų partijos valdymo 70-ųjų metinių minėjimą, tarp kurio renginių buvo didžiulis karinis paradas Pekine.

Susirėmimai, išryškinę visuomenėje kunkuliuojantį pyktį dėl Pekino valdymo, paveržė dėmesį nuo Kinijos kruopščiai surežisuotų šventinių iškilmių, turėjusių pabrėžti jos, kaip supervalstybės, statusą.

Įvairiose Honkongo vietose antradienį vyko susirėmimai, per kuriuos aršiausiai nusiteikę protestuotojai svaidė akmenis ir Molotovo kokteilius, o policija neretai atsakė ašarinėmis dujomis, guminėmis kulkomis ir vandens patrankų čiurkšlėmis.

Cueno įlankos rajone policijos pareigūnas iš arti šovė 18-mečiui Tsang Chi-kinui į krūtinę, kai jį su kolegomis užpuolė strypais ir skėčiais ginkluoti protestuotojai.

Policija nurodė, kad pareigūnas šovė, nes bijojo dėl savo gyvybės. Tą dieną jo kolegoms skirtingose miesto vietose teko paleisti į orą penkis įspėjamuosius šūvius.

„Jis teturėjo akimirką ir priėmė sprendimą šauti į užpuoliką“, – sakė policijos viršininkas Stephenas Lo.

Tačiau protestuotojų grupės sakė, kad policininkas su tarnybiniu ginklu pats įsivėlė į grumtynes. Taip pat grupės pasmerkė policiją už kovinių šaudmenų naudojimą.

„Honkongas virto de facto policine valstybe, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė demokratijos aktyvistas Joshua Wongas. – Sukarintos saugumo pajėgos visiškai perėmė miesto kontrolę.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius