Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Honkonge prieš teismą stojo demokratinio judėjimo lyderiai

Honkonge 2014 metais didžiulio masto demonstracijas inicijavusio judėjimo už demokratiją iniciatoriai antradienį stojo prieš teismą per naują procesą prieš aktyvistus.
Chan Kin-manas, Benny Tai and Chu Yiu-mingas
Chan Kin-manas, Benny Tai and Chu Yiu-mingas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Devyni teisiamieji kaltinami viešosios tvarkos pažeidimais per vadinamojo Skėčių judėjimo protestus 2014 metais, per kuriuos šiame pusiau autonominiame Kinijos mieste 79 dienas buvo blokuoti keli svarbūs keliai.

Honkongo vyriausybė pastaraisiais mėnesiais dėl šių protestų iškėlė daugybę bylų demokratijos aktyvistams. Jų šalininkai tvirtina, kad šios bylos yra politinis persekiojimas, vykdomas spaudžiant Kinijai.

Bene didžiausio atgarsio iki šiol sulaukė studentų aktyvistų lyderių, tarp jų Joshua Wongo, nuteisimas ir įkalinimas.

Tarp antradienį prieš teismą stojusių devynių kaltinamųjų buvo pilietinio nepaklusnumo kampanijos „Occupy Central“ iniciatoriai Benny Tai, Chan Kin-manas ir dvasininkas Chu Yiu-mingas.

Jie inicijavo šią kampaniją vildamiesi, kad didžiuliai protestai Honkongo centre paskatins Pekiną ir vietos vyriausybę imtis demokratinių reformų.

Kai prie kampanijos prisijungė studentų organizacijos, o policija panaudojo prieš demonstrantus ašarines dujas, Honkongo centrą paralyžiavo tūkstančiai skėčiais nešinų protestuotojų.

Antradienį kaltinamųjų advokatai parengiamojo posėdžio metu kėlė klausimą, kodėl trims „Occupy Central“ iniciatoriams pareikšti atskiri kaltinimai dėl slapo susitarimo pažeisti viešąją tvarką ir kurstymo pažeisti viešąją tvarką.

Advokatas Gerardas McCoy'us teismui sakė, kad „prokurorai persistengė... bereikalingai ir dirbtinai keldami kaltinimus, kad padidintų spaudimą teisiamiesiems“.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Demonstracijos Honkonge 2014-aisiais
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Demonstracijos Honkonge 2014-aisiais

Jis tvirtino, kad tinkamesnis kaltinimas būtų dėl neteisėto susirinkimo, už kurį numatyta švelnesnė bausmė. Už viešosios tvarkos pažeidimą įstatymas numato iki septynerių metų kalėjimo.

Kitiem šešiems teisiamiesiems, tarp kurių yra ir įstatymų leidėja Tanya Chan, pareikšti arba vienas, arba du kaltinimai, susiję su viešosios tvarkos pažeidimu.

Prokuroras Davidas Leungas savo ruožtu sakė, kad tai „atskiri ir skirtingi“ nusikaltimai ir prokuratūra nekeis savo pozicijos.

Palaikyti kaltinamųjų į teismo salę susirinko daugybė demokratijos aktyvistų. Dešimtys kitų jų šalininkų prie teismo rūmų skandavo „Gėda dėl politinio persekiojimo!“ ir „Skėčių judėjimas – nekaltas!“.

Įstatymų leidėja T.Chan sakė, jog tiki teisingumo sistema.

„Viliuosi, kad mūsų teismo procesas bus sąžiningas“, – sakė ji žurnalistams.

„Dieve, saugok teismų nepriklausomybę ir įstatymų viršenybę“, – pridūrė T.Chan.

Trečiadienį teismo procesas tęsiamas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius